Ο ΣΕΒΑΣΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Τα ίχνη επιφανών και ιστορικών προσώπων είναι διάχυτα στη Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου. Μεταξύ άλλων, μία εγχάρακτη μαρμάρινη ταφική πλάκα στο Κάστρο μαρτυρά πως εδώ έζησε και ετάφη ένας επιφανής Βυζαντινός ευγενής του 14ου αιώνα.

Κείμενο – φωτογραφίες: Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης)

Μέσα στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, στο προσκυνητάρι του Αγίου Δημητρίου πάνω από τις Καλέπορτες (Πύλες της Γέφυρας), είναι εντοιχισμένη στη νότια πλευρά του, μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα ενός Βυζαντινού ευγενούς του 14ου αιώνα.

Το προσκυνητάρι του Αγίου Δημητρίου στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Το προσκυνητάρι είναι κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα (1885) και αντικατέστησε παλαιότερο που υπήρχε στην ίδια θέση. Όταν ανεγειρόταν, εντοιχίστηκε σε αυτό η ταφική πλάκα που είχε βρεθεί πλησίον της θέσης αυτής, ώστε να διασωθεί από την τακτική των Τούρκων που χρησιμοποιούσαν δομικά υλικά του Κάστρου για δημόσια έργα.

Η πλάκα είναι διαστάσεων 1,30Χ0,85 μ. και φέρει εγχάρακτα τέσσερα μονογράμματα με στοιχεία εντός ισάριθμων κύκλων, από τα οποία αναγνωρίστηκε η ταυτότητα του άνδρα του οποίου κάποτε κάλυπτε τον τάφο.

Πρόκειται για τον Σεβαστοκράτορα Ανδρόνικο Ασάνη που έφερε το πλήρες όνομα «Ανδρόνικος Ραούλ Ασάνης Παλαιολόγος», όπως ακριβώς αναγράφεται στην ταφική πλάκα.

H εγχάρακτη μαρμάρινη ταφική πλάκα

Ο Ανδρόνικος φέρεται να γεννήθηκε περί το 1325 και πατέρας του ήταν ο Μανουήλ Κομνηνός Ραούλ Ασάνης, Στρατηγός (διοικητής) του Διδυμοτείχου και αργότερα της Βιζύης στην Ανατολική Θράκη. Μητέρα του ήταν η Άννα Κομνηνή Παλαιολογίνα Δούκαινα, η οποία ήταν κόρη του Πρωτοστράτορα Θεόδωρου Συναδηνού, πρώην Επιτρόπου (κυβερνήτη) της Θράκης.

Αναφέρεται και ως  «Ανδρόνικος Ασάνης ο νεώτερος», καθώς έλαβε το όνομα του παππού του (από την πλευρά του πατέρα του) Ανδρόνικου Ασάνη, πρώην Επιτρόπου (κυβερνήτη) του Μορέως (περίπου 1316-1322), ενώ γιαγιά του ήταν η Δούκαινα κόρη του Μιχαήλ Γλαβά Ταρχανειώτη.

Επίσης ήταν ανεψιός του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού και της συζύγου του Ειρήνης (αδελφή του πατέρα του), οι οποίοι είχαν αναλάβει τη φροντίδα του για κάποια χρόνια.

Ο Ανδρόνικος το 1351 είχε λάβει ήδη το αξίωμα του Πανυπερσέβαστου, ενώ μετά από τρία χρόνια (1354) του είχε απονεμηθεί ο τίτλος του Σεβαστοκράτορα και ανέλαβε διοικητής της Βιζύης στην Ανατολική Θράκη, όπως και ο πατέρας του.

Τότε αναφέρεται πως με τα στρατεύματά του κινήθηκε προς την Κωνσταντινούπολη για να υποστηρίξει τον θείο του και αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό κατά του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου.

Το ιστορικό ίχνος του Ανδρόνικου χάνεται από το 1356 και τελικά βρίσκεται στο Διδυμότειχο, όπου η επιτύμβια πλάκα φανερώνει το θάνατο και την ταφή του, πιθανόν περί τον πάλαι ποτέ Άγιο Γεώργιο Παλαιοκαστρίτη (σήμερα στη θέση του αρμενικού ναού Σουρπ Κεβόρκ), όπου ενδέχεται να είχαν ταφεί και άλλοι Βυζαντινοί ευγενείς.

(*) Σεβαστοκράτωρ ήταν ανώτερος τίτλος της αυλής της ύστερης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά σε μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Σχεδιάγραμμα του Κάστρου Διδυμοτείχου με τη σημειωμένη τη θέση του Αγίου Δημητρίου

ΠΗΓΕΣ:

Αθανάσιος Ι. Γουρίδης, Διδυμότειχο μία άγνωστη πρωτεύουσα, 2008 (σελ.160)

https://de.wikipedia.org/wiki/Andronikos_Asanes

https://de.wikipedia.org/wiki/Manuel_Komnenos_Raul_Asanes

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved