ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ» ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΣ_ΜΕΤΑ

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, κληθήκαμε και συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου υπήρξε ενημέρωση για την επιτροπή «Έβρος_Μετά». Η υπόψη επιτροπή δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου, μετά τις καταστροφές που υπέστη ο Νομός μας από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Την ενημέρωση για την Επιτροπή «Έβρος_Μετά» και για τις προοπτικές της, πραγματοποίησε ο κ. Σταύρος Μπένος, μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής. Στην αίθουσα παρευρέθηκαν : επιχειρηματίες και μέλη των Προεδρείων από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας. Άπαντες προτάξαμε το Δημογραφικό, ως μέγα πρόβλημα του Δήμου μας, αλλά και ευρύτερα όλου του Νομού Έβρου. Επίσης ως μεγάλο θέμα τέθηκε η οικονομία, βάσει της οποίας κατατέθηκαν και οι ανάλογες προτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Καστροπολίτες θέσαμε προφορικά και τις δικές μας προτάσεις, τις οποίες σήμερα 22 Ιανουαρίου 2024 υποβάλαμε γραπτώς στην ανάλογη εφαρμογή της ιστοσελίδας https://evrosmeta.gr/apostoli-protasis.

Ενημερωτικά να αναφέρουμε, ότι οι προτάσεις μας, κατά βάση, κινήθηκαν, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της οποίας μπορεί να υπάρξει μία οικονομική άνθιση, η οποία θα αντιστρέψει τα αρνητικά ποσοστά του Δημογραφικού και θα κρατήσει τους νέους μας στην περιοχή.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ :

1. Αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες περιοχές – υπηρεσίες προς τους ακριτικούς Δήμους – Υπηρεσίες του Έβρου που έχουν ελλιπή στελέχωση : Εάν σε κάποιους Δήμους ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στην Ελλάδα υπάρχουν υπεράριθμοι π.χ. Πολιτικοί Μηχανικοί ή Αρχιτέκτονες ή Μελετητές ή Οικονομολόγοι κλπ, να αποσπώνται στους Δήμους του Έβρου που έχουν έλλειψη και να εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Έτσι θα μπορούν μέσω τηλεδιασκέψεων να συσκέπτονται με τη Δημοτική αρχή που θα αποσπασθούν και να τρέχουν βασικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (διαγωνισμούς, μελέτες κλπ). Σε περίπτωση που θα πρέπει να παραστούν με τη φυσική τους παρουσία, αυτό θα γίνεται με έξοδα που θα τους καλύπτει ο Δήμος. Το υπόψη μέτρο δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στον Κρατικό Π/Υ, και δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες που ζουν και εργάζονται μακριά από τον Έβρο, να τον γνωρίσουν (έστω και από απόσταση) και να έρθουν σε επαφή με τα προβλήματα και τους ανθρώπους του.

2. Αντιμετώπιση πυρκαγιών με τη δημιουργία ΔΩΡΕΑΝ ζωνών πυροπροστασίας : Λόγω του ότι η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας απαιτεί πολλά χρήματα από το δημόσιο, προτείνουμε τη διαδικασία σύμβασης με ιδιώτες. Το αρμόδιο Δασαρχείο θα ορίζει τις ζώνες κοπής των δέντρων και ο ιδιώτης θα προβαίνει στη διαδικασία κοπής τους, τα οποία θα μπορεί να τα προμηθεύει ως καυσόξυλα στις περιοχές των Δήμων του Έβρου, με τιμές που θα καθορίζει η σύμβαση, έτσι ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ζώνες πυρασφάλειας δίχως κρατικό κόστος και βεβαίως ο κόσμος του Έβρου μπορεί να προμηθευτεί φθηνά καυσόξυλα για τη χειμερινή περίοδο, δίχως επιστροφή χρηματικών ποσών από το κράτος και όλες τις άλλες διαδικασίες. Επίσης το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει στον εργολάβο επιστροφή μέρους από τον ειδικό φόρο καυσίμων του πετρελαίου για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιεί, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την πώληση των καυσόξυλων. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας : Α. Δωρεάν ζώνες πυρασφαλείας στα δάση. Β. Κοινωνική πολιτική με φθηνή θέρμανση. Γ. Απαλλαγή του κράτους από επιδόματα θέρμανσης (τουλάχιστον μέχρι κάποιο εισόδημα). Δ. Θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τους εργολάβους, που αναγκαστικά θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό.

3. Δημιουργία Πανεπιστημιακών και άλλων σχολών : Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο Διδυμότειχο θα ιδρυθεί ως τμήμα του ΔΠΘ Σχολή Ψυχολογίας, και κατά τα φαινόμενα η Σχολή Νοσηλευτικής θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη (γεγονός αρνητικότατο για τον Δήμο Διδυμοτείχου). Στο Διδυμότειχο πρέπει να ιδρυθεί και να στεγασθεί η προαναγγελλόμενη από το ΔΠΘ σχολή κτηνιατρικής, καθώς στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού υπάρχουν (ακόμη) κτηνοτρόφοι. Επίσης στο Διδυμότειχο θα μπορούσε να ιδρυθεί και Σχολή Αρχαιολογίας, καθώς σε όλη την πόλη (αλλά και στην Περιφέρειά της) υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, με τα οποία οι φοιτητές θα έρχονται σε άμεση επαφή καθημερινά. Στο ΕΠΑΛ και στο ΙΕΚ Διδυμοτείχου θα μπορούσαν να ανοίξουν τμήματα και να λειτουργούν συνεχώς : ξεναγών, αρχαιοφυλάκων, συντήρησης κειμηλίων – αρχαιοτήτων και άλλα παρεμφερή που σχετίζονται άμεσα με μνημεία και μουσεία.

4. Στελέχωση μνημείων – μουσείων : Στο Διδυμότειχο υπάρχουν τέσσερα μουσεία και μία πινακοθήκη. Α. Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, θα πρέπει επιτέλους να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, να επιστραφεί μόνιμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η χρυσή σφυρήλατη κεφαλή του Σεπτιμίου Σεβήρου, και να γίνει νέα Μουσειακή μελέτη, έτσι ώστε να ενταχθούν ευρήματα και από άλλες εποχές, καθώς τέτοια υπάρχουν στο Διδυμότειχο από το 5.000 π.Χ. και αν είναι εφικτό να μετονομαστεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Β. Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προτείνουμε να ανοίξουν θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να στελεχώνεται  το Μουσείο έστω και εποχιακά (αποκλειστικά από κατοίκους του Δήμου Διδυμοτείχου), με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Γ. Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο ανήκει στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, επίσης θα μπορούσαν να καλυφθούν θέσεις στελέχωσης μέσω του ΟΑΕΔ. Δ. Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο ανήκει στην XVI Μ/Κ ΜΠ (16η Μεραρχία), οι θέσεις καλύπτονται από Στρατιώτες, στο πλαίσιο όμως της πάταξης της ανεργίας, θα μπορούσαν κι εδώ να γίνονται προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Ε. Δημοτική Πινακοθήκη Δημητρίου Ναλμπάντη, η οποία ανήκει στον Δήμο Διδυμοτείχου, και σε αυτή μπορούν να καλυφθούν θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ. Επίσης προσωπικό χρειάζεται και για το κάστρο του Διδυμοτείχου, το οποίο απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση επάνω σε έναν λόφο. Το προσωπικό χρειάζεται για τον καθαρισμό του κάστρου από βλάστηση και σκουπίδια, καθώς και για τα καθήκοντα του αρχαιοφύλακα. Η πρόσληψη θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέση εργασίας που θα καλύπτει όλα τα παραπάνω.

5. Ανάδειξη Μνημείων, Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων για την προσέλκυση τουρισμού : Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με την ονομασία Διδυμότειχο Choose” (σε αντιδιαστολή του Διδυμότειχο Blus). Στην εφαρμογή αυτή θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τη φυσική ομορφιά, τη γαστρονομία και τα τοπικά (παραδοσιακά και μη) προϊόντα, που παράγονται στον τόπο μας. Ερχόμενος στην πόλη και στα χωριά μας, θα μπορεί να περιηγείται στους χώρους (εφαρμογή gps) που θα επιλέγει (είτε πεζός, είτε με το αυτοκίνητο), και θα ενημερώνεται με ψηφιακή αφήγηση και κάποιες σχετικές φωτογραφίες. Στο τέλος της περιήγησης του θα μπορεί να ενημερώνεται για το που μπορεί να βρει χώρους εστίασης, καφέ και πώλησης τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών κλπ. Εννοείται πως μια τέτοια εφαρμογή θα μπορεί να εμπλουτίζεται και με πολλές άλλες εφαρμογές που θα προβάλλουν τα μνημεία του Δήμου, θα ξεναγούν τον επισκέπτη και θα διαφημίζουν τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις.

6. Κάστρο Διδυμοτείχου : Είναι από τα παλαιότερα Βυζαντινά κάστρα του Ελλαδικού χώρου. Θα πρέπει να γίνει συντήρηση των τειχών, καθώς και να συνεχιστούν οι εργασίες που αφορούν τη δημιουργία πεζοδρόμων εντός του. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στα σοκάκια εκτός και πέριξ του κάστρου, καθώς και στα εκατοντάδες λαξευμένα υπόσκαφα σπήλαια, τα οποία δίνουν έναν χαρακτήρα ¨Καππαδοκίας¨, όπως μας αναφέρουν πολλοί ξένοι επισκέπτες. Μία άλλη βασική ρύθμιση που πρέπει να γίνει αφορά την αδειοδότηση των κτιρίων επάνω στο κάστρο (υπάρχουν πολλά άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίσματα), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων καφέ, εστίασης, προμήθειας αναμνηστικών κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το κάστρο, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, και θα παρέχεται στον επισκέπτη μία φιλοξενία «Πέντε Αισθήσεων» : Βλέπω και Αγγίζω (τα μνημεία του κάστρου και τα πολλά υπόσκαφα σπήλαια), Ακούω (τους ήχους της παρθένας φύσης και την παραδοσιακή Θρακιώτικη μουσική), Μυρίζω (τα πολλά βότανα και λουλούδια που υπάρχουν στον λόφο του Κάστρου), Γεύομαι (τις υπέροχες γεύσεις της περιοχής, λουκάνικά, καβουρμά, τυροκομικά, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο, μέλι, τσίπουρο, κρασί κλπ». Βασική προϋπόθεση αυτής της αδειοδότησης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο μεσαιωνικό περιβάλλον, με ανάλογη διαρρύθμιση – διακόσμηση των επιχειρήσεων, καθώς και σχετική με την ιστορία-λαογραφία της περιοχής ονομασία των καταστημάτων, κατόπιν έγκρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

7. Αρχαία Πλωτινόπολη : Στον απέναντι λόφο, από τον λόφο του κάστρου στο Διδυμότειχο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα από το 5.000 π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ. Χ. Στον λόφο αυτό ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός ίδρυσε μία πόλη προς τιμήν της συζύγου του Πομπηίας Πλωτίνης, η οποία ονομάστηκε Πλωτινόπολη. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 στρατιώτες σκάβοντας όρυγμα βρήκαν τη χρυσή σφυρήλατη κεφαλή του Σεπτιμίου Σεβήρου. Τα επόμενα χρόνια έγιναν ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν υπέροχα ψηφιδωτά, έργα υδραυλικής αρχιτεκτονικής και πολλά άλλα ευρήματα. Ιδιαιτέρως για τα ψηφιδωτά η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Γιώτα Ατζακά τα κατατάσσει σε αυτά της υψηλής αισθητικής τέχνης. Δυστυχώς εδώ και 6 δεκαετίες ο χώρος αυτός δεν είναι επισκέψιμος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν στέγαστρα, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να αρχίσει σε ένα σημείο, να είναι επισκέψιμη η Πλωτινόπολη. Θα πρέπει άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία των στεγάστρων και τη συνέχιση των ανασκαφών στην αρχαία Πλωτινόπολη, η οποία αφού καταστεί επισκέψιμη θα αποτελέσει την ατμομηχανή για την τουριστική ανάπτυξη του κεντρικού και βορείου Έβρου.

Ψηφιδωτό δάπεδο : θεός Έβρος στην αρχαία Πλωτινόπολη.

Με βάση τα ψηφιδωτά και την σημαντικότητα της αρχαίας Πλωτινόπολης για την ανάπτυξη του Έβρου σας προτείνουμε να υιοθετήσετε, ως έμβλημα της επιτροπής «Έβρος_μετά» μέρος από ψηφιδωτό της Πλωτινόπολης όπου απεικονίζεται ο νεαρός πρίγκιπας – θεός Έβρος. Ο θεός Έβρος αποτελεί μία δυναμική ποτάμια θεότητα σε νεαρή ηλικία και θεωρούμε, ότι μπορεί άμεσα να περάσει το μήνυμα, ότι στόχος μας είναι τον γερασμένο Έβρο να τον καταστήσουμε νεαρό και δυνατό !!!       

8. Δημιουργία εκδηλώσεων : Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε, ότι από την Περιφέρεια και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου δόθηκε μεγάλη προσοχή με πολλές εκδηλώσεις στο φεστιβάλ Via Egnatia, το οποίο έφθανε μέχρι την Τραϊανούπολη. Δυστυχώς δεν έγινε κάτι ανάλογο με ένα φεστιβάλ Βυζαντινού – λαϊκού πολιτισμού π.χ. στο Διδυμότειχο και στο Πύθιο. Θα πρέπει λοιπόν ο σχεδιασμός και τα κονδύλια που αφορούν τον πολιτισμό μέσω εκδηλώσεων να κατανέμονται προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαιτέρως προς το κεντρικό και βόρειο τμήμα του Ν. Έβρου, όπου παρατηρείται εγκατάλειψη και δημογραφική κατάρρευση. Ιδιαιτέρως η περιοχή του Δήμου Διδυμοτείχου που έχει την πλουσιότερη πολιτιστική κληρονομιά, θα πρέπει να επιδοτείται με κονδύλια από την Περιφέρεια.

9. Να δημιουργηθεί το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Βορείου Έβρου : Σκοπός και στόχος της δημιουργίας του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Βορείου Έβρου είναι : 1) η κοινή συμμετοχή και συνεργασία μεταξύ των Δήμων (Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου), της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και των Συλλόγων, Φορέων και Σωματείων (ΣΦΣ), έτσι ώστε να καταστεί στη συνείδηση όλων των κατοίκων του Βορείου Έβρου, ότι το υπόψη φεστιβάλ μας αφορά όλους και αξίζει να το στηρίξουμε, 2) η καλύτερη διαφήμιση και γνωστοποίηση των εκδηλώσεων εντός του Νομού και της Περιφέρειας ΑΜ&Θ, σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και εκτός συνόρων, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες, 3) η κατά περίπτωση οικονομικότερη διαχείριση των πιστώσεων που αφορούν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων (υλικοτεχνικός εξοπλισμός) και εκτυπώσεων διαφημιστικού υλικού (αφίσες – προγράμματα – πανό), 4) η ευκολότερη εξεύρεση χορηγών σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο και τέλος 5) η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με ότι θετικό συνεπάγεται για τον εμπορικό κλάδο του Βορείου Έβρου, ο οποίος θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια.

Το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιείται η ροή των εκδηλώσεων, μπορούμε να πούμε ότι είναι ήδη καθορισμένο, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Ενδεικτικά και κινδυνεύοντας να ξεχάσω κάποια εκδήλωση το όλο πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί ως εξής :

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινάνε από τα μέσα Μαΐου στο Διδυμότειχο, στο πλαίσιο των Ελευθερίων της πόλης και των εορταστικών εκδηλώσεων ¨Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου – Καλέ Πανηγύρι¨. Οι υπόψη εορτές διοργανώνονται στο τριήμερο της Πεντηκοστής και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα καθώς συνδυάζουν : πίστη, ιστορία, παράδοση και λαογραφία. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα παίρνει το μεταξένιο Σουφλί με τις ¨Γιορτές Μεταξιού¨, ακολούθως θα ανεβαίνουμε στην Ορεστιάδα, τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, όπου θα εορτάζουμε τα ¨Ορέστεια¨, το επόμενο διάστημα και λίγο βορειότερα στις Καστανιές θα λαμβάνει χώρα η ναυαρχίδα των εκδηλώσεων του Βορείου Έβρου ¨Η συνάντηση νέων Άρδα¨. Κατόπιν και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το φεστιβάλ θα μπορεί να παίρνει και μια πνευματική διάσταση καθώς έχουμε το Πάσχα του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το Μοναστήρι της Παναγίας Πορταΐτισσας και η Μονή της Δαδιάς, οι ναοί κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας καθώς και η μονή Αγίας Σκέπης στη Ν. Βύσσα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα επίκεντρα του φεστιβάλ για το χρονικό διάστημα αυτό, όπου θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου όπως ομιλίες, εκθέσεις αγιογραφίας, χορωδίες βυζαντινής μουσικής κ.α. Και τέλος οι εκδηλώσεις θα κλείνουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο καιρός δροσίζει και είναι κατάλληλος για περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Βορείου Έβρου με τη συμμετοχή και των σχολείων.

Επιπροσθέτως καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ μπορούν να διοργανώνονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις, στις πόλεις και τα χωριά του Βορείου Έβρου : εκθέσεις τοπικών προϊόντων από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, θεατρικές παραστάσεις, καθώς επίσης θα καταρτίζεται και ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα μουσεία, όπου οι υπεύθυνοι θα μπορούν να συνδυάζουν τις επισκέψεις με διάφορες άλλες δράσεις – εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Επίσης κάθε χρόνο μπορεί να είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ σε μια προσωπικότητα ή ένα ιστορικό γεγονός του Βορείου Έβρου, έτσι ώστε μέσω των εορτών να μαθαίνουν μικροί και μεγάλοι την ιστορία και τις προσωπικότητες του τόπου μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Βόρειος Έβρος έχει πολλούς ¨πρεσβευτές¨ οι οποίοι και θα στηρίξουν αλλά και θα προβάλλουν το φεστιβάλ, αναφέρομαι στους πάρα πολλούς στρατιωτικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή μας. Η παρουσία η δικιά τους αλλά και των συγγενών τους, θα λειτουργήσει θετικά στο να προβληθεί το φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Βασικός αρωγός για την επίτευξη του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Βορείου Έβρου θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Η οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων, η μίσθωση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά συλλόγων από άλλες περιοχές, καθώς και ανθρώπων με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, και η όσο το δυνατόν προώθηση του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων, θα συμβάλλει καταλυτικά στο να ανεβεί το επίπεδο του και να διαφημιστεί επαρκώς.

Κλείνοντας θα επισημάνουμε αυτό που ειπώθηκε από όλους τους παρισταμένους στην ενημέρωση που έγινε στο Δημοτικό κατάστημα του Διδυμοτείχου στις 17 Ιαν 2024, μέγα θέμα του κεντρικού και βόρειου τμήματος του Ν. Έβρου είναι το Δημογραφικό !!! Το πρόβλημα αυτό ειδικά για το Διδυμότειχο μπορεί να λυθεί μέσω της αξιοποίησης του ιστορικού και μνημειακού πλούτου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση βοήθεια από την Επιτροπή «Έβρος_Μετά» αλλά και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς ο Δήμος Διδυμοτείχου λόγω υποστελέχωσης δεν δύναται να αναλάβει εξολοκλήρου το εγχείρημα.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved