- ΜΕΤΚΕ
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα, κληθήκαμε και συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου υπήρξε ενημέρωση για την επιτροπή «Έβρος_Μετά». Η υπόψη επιτροπή δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του Νομού Έβρου, μετά τις καταστροφές που υπέστη ο Νομός μας από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Την ενημέρωση για την Επιτροπή «Έβρος_Μετά» και για τις προοπτικές της, πραγματοποίησε ο κ. Σταύρος Μπένος, μαζί με άλλα μέλη της επιτροπής. Στην αίθουσα παρευρέθηκαν : επιχειρηματίες και μέλη των Προεδρείων από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας. Άπαντες προτάξαμε το Δημογραφικό, ως μέγα πρόβλημα του Δήμου μας, αλλά και ευρύτερα όλου του Νομού Έβρου. Επίσης ως μεγάλο θέμα τέθηκε η οικονομία, βάσει της οποίας κατατέθηκαν και οι ανάλογες προτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Καστροπολίτες θέσαμε προφορικά και τις δικές μας προτάσεις, τις οποίες σήμερα 22 Ιανουαρίου 2024 υποβάλαμε γραπτώς στην ανάλογη εφαρμογή της ιστοσελίδας https://evrosmeta.gr/apostoli-protasis.
Ενημερωτικά να αναφέρουμε, ότι οι προτάσεις μας, κατά βάση, κινήθηκαν, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω της οποίας μπορεί να υπάρξει μία οικονομική άνθιση, η οποία θα αντιστρέψει τα αρνητικά ποσοστά του Δημογραφικού και θα κρατήσει τους νέους μας στην περιοχή.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ :
1. Αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλες περιοχές – υπηρεσίες προς τους ακριτικούς Δήμους – Υπηρεσίες του Έβρου που έχουν ελλιπή στελέχωση : Εάν σε κάποιους Δήμους ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στην Ελλάδα υπάρχουν υπεράριθμοι π.χ. Πολιτικοί Μηχανικοί ή Αρχιτέκτονες ή Μελετητές ή Οικονομολόγοι κλπ, να αποσπώνται στους Δήμους του Έβρου που έχουν έλλειψη και να εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Έτσι θα μπορούν μέσω τηλεδιασκέψεων να συσκέπτονται με τη Δημοτική αρχή που θα αποσπασθούν και να τρέχουν βασικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (διαγωνισμούς, μελέτες κλπ). Σε περίπτωση που θα πρέπει να παραστούν με τη φυσική τους παρουσία, αυτό θα γίνεται με έξοδα που θα τους καλύπτει ο Δήμος. Το υπόψη μέτρο δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση στον Κρατικό Π/Υ, και δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες που ζουν και εργάζονται μακριά από τον Έβρο, να τον γνωρίσουν (έστω και από απόσταση) και να έρθουν σε επαφή με τα προβλήματα και τους ανθρώπους του.
2. Αντιμετώπιση πυρκαγιών με τη δημιουργία ΔΩΡΕΑΝ ζωνών πυροπροστασίας : Λόγω του ότι η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας απαιτεί πολλά χρήματα από το δημόσιο, προτείνουμε τη διαδικασία σύμβασης με ιδιώτες. Το αρμόδιο Δασαρχείο θα ορίζει τις ζώνες κοπής των δέντρων και ο ιδιώτης θα προβαίνει στη διαδικασία κοπής τους, τα οποία θα μπορεί να τα προμηθεύει ως καυσόξυλα στις περιοχές των Δήμων του Έβρου, με τιμές που θα καθορίζει η σύμβαση, έτσι ώστε να μην υπάρξει αισχροκέρδεια. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ζώνες πυρασφάλειας δίχως κρατικό κόστος και βεβαίως ο κόσμος του Έβρου μπορεί να προμηθευτεί φθηνά καυσόξυλα για τη χειμερινή περίοδο, δίχως επιστροφή χρηματικών ποσών από το κράτος και όλες τις άλλες διαδικασίες. Επίσης το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει στον εργολάβο επιστροφή μέρους από τον ειδικό φόρο καυσίμων του πετρελαίου για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιεί, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την πώληση των καυσόξυλων. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας : Α. Δωρεάν ζώνες πυρασφαλείας στα δάση. Β. Κοινωνική πολιτική με φθηνή θέρμανση. Γ. Απαλλαγή του κράτους από επιδόματα θέρμανσης (τουλάχιστον μέχρι κάποιο εισόδημα). Δ. Θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τους εργολάβους, που αναγκαστικά θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό.
3. Δημιουργία Πανεπιστημιακών και άλλων σχολών : Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο Διδυμότειχο θα ιδρυθεί ως τμήμα του ΔΠΘ Σχολή Ψυχολογίας, και κατά τα φαινόμενα η Σχολή Νοσηλευτικής θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη (γεγονός αρνητικότατο για τον Δήμο Διδυμοτείχου). Στο Διδυμότειχο πρέπει να ιδρυθεί και να στεγασθεί η προαναγγελλόμενη από το ΔΠΘ σχολή κτηνιατρικής, καθώς στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού υπάρχουν (ακόμη) κτηνοτρόφοι. Επίσης στο Διδυμότειχο θα μπορούσε να ιδρυθεί και Σχολή Αρχαιολογίας, καθώς σε όλη την πόλη (αλλά και στην Περιφέρειά της) υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, με τα οποία οι φοιτητές θα έρχονται σε άμεση επαφή καθημερινά. Στο ΕΠΑΛ και στο ΙΕΚ Διδυμοτείχου θα μπορούσαν να ανοίξουν τμήματα και να λειτουργούν συνεχώς : ξεναγών, αρχαιοφυλάκων, συντήρησης κειμηλίων – αρχαιοτήτων και άλλα παρεμφερή που σχετίζονται άμεσα με μνημεία και μουσεία.
4. Στελέχωση μνημείων – μουσείων : Στο Διδυμότειχο υπάρχουν τέσσερα μουσεία και μία πινακοθήκη. Α. Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, θα πρέπει επιτέλους να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, να επιστραφεί μόνιμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής η χρυσή σφυρήλατη κεφαλή του Σεπτιμίου Σεβήρου, και να γίνει νέα Μουσειακή μελέτη, έτσι ώστε να ενταχθούν ευρήματα και από άλλες εποχές, καθώς τέτοια υπάρχουν στο Διδυμότειχο από το 5.000 π.Χ. και αν είναι εφικτό να μετονομαστεί σε Αρχαιολογικό Μουσείο. Β. Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προτείνουμε να ανοίξουν θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να στελεχώνεται το Μουσείο έστω και εποχιακά (αποκλειστικά από κατοίκους του Δήμου Διδυμοτείχου), με τον τρόπο αυτό θα ανοίξουν θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Γ. Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο ανήκει στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, επίσης θα μπορούσαν να καλυφθούν θέσεις στελέχωσης μέσω του ΟΑΕΔ. Δ. Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου, το οποίο ανήκει στην XVI Μ/Κ ΜΠ (16η Μεραρχία), οι θέσεις καλύπτονται από Στρατιώτες, στο πλαίσιο όμως της πάταξης της ανεργίας, θα μπορούσαν κι εδώ να γίνονται προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ. Ε. Δημοτική Πινακοθήκη Δημητρίου Ναλμπάντη, η οποία ανήκει στον Δήμο Διδυμοτείχου, και σε αυτή μπορούν να καλυφθούν θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ. Επίσης προσωπικό χρειάζεται και για το κάστρο του Διδυμοτείχου, το οποίο απλώνεται σε μία μεγάλη έκταση επάνω σε έναν λόφο. Το προσωπικό χρειάζεται για τον καθαρισμό του κάστρου από βλάστηση και σκουπίδια, καθώς και για τα καθήκοντα του αρχαιοφύλακα. Η πρόσληψη θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέση εργασίας που θα καλύπτει όλα τα παραπάνω.
5. Ανάδειξη Μνημείων, Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων για την προσέλκυση τουρισμού : Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για τα κινητά τηλέφωνα με την ονομασία “Διδυμότειχο Choose” (σε αντιδιαστολή του Διδυμότειχο Blus). Στην εφαρμογή αυτή θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τη φυσική ομορφιά, τη γαστρονομία και τα τοπικά (παραδοσιακά και μη) προϊόντα, που παράγονται στον τόπο μας. Ερχόμενος στην πόλη και στα χωριά μας, θα μπορεί να περιηγείται στους χώρους (εφαρμογή gps) που θα επιλέγει (είτε πεζός, είτε με το αυτοκίνητο), και θα ενημερώνεται με ψηφιακή αφήγηση και κάποιες σχετικές φωτογραφίες. Στο τέλος της περιήγησης του θα μπορεί να ενημερώνεται για το που μπορεί να βρει χώρους εστίασης, καφέ και πώλησης τοπικών προϊόντων, αναμνηστικών κλπ. Εννοείται πως μια τέτοια εφαρμογή θα μπορεί να εμπλουτίζεται και με πολλές άλλες εφαρμογές που θα προβάλλουν τα μνημεία του Δήμου, θα ξεναγούν τον επισκέπτη και θα διαφημίζουν τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις.
6. Κάστρο Διδυμοτείχου : Είναι από τα παλαιότερα Βυζαντινά κάστρα του Ελλαδικού χώρου. Θα πρέπει να γίνει συντήρηση των τειχών, καθώς και να συνεχιστούν οι εργασίες που αφορούν τη δημιουργία πεζοδρόμων εντός του. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στα σοκάκια εκτός και πέριξ του κάστρου, καθώς και στα εκατοντάδες λαξευμένα υπόσκαφα σπήλαια, τα οποία δίνουν έναν χαρακτήρα ¨Καππαδοκίας¨, όπως μας αναφέρουν πολλοί ξένοι επισκέπτες. Μία άλλη βασική ρύθμιση που πρέπει να γίνει αφορά την αδειοδότηση των κτιρίων επάνω στο κάστρο (υπάρχουν πολλά άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίσματα), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων καφέ, εστίασης, προμήθειας αναμνηστικών κλπ. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί το κάστρο, θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, και θα παρέχεται στον επισκέπτη μία φιλοξενία «Πέντε Αισθήσεων» : Βλέπω και Αγγίζω (τα μνημεία του κάστρου και τα πολλά υπόσκαφα σπήλαια), Ακούω (τους ήχους της παρθένας φύσης και την παραδοσιακή Θρακιώτικη μουσική), Μυρίζω (τα πολλά βότανα και λουλούδια που υπάρχουν στον λόφο του Κάστρου), Γεύομαι (τις υπέροχες γεύσεις της περιοχής, λουκάνικά, καβουρμά, τυροκομικά, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο, μέλι, τσίπουρο, κρασί κλπ». Βασική προϋπόθεση αυτής της αδειοδότησης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός στο μεσαιωνικό περιβάλλον, με ανάλογη διαρρύθμιση – διακόσμηση των επιχειρήσεων, καθώς και σχετική με την ιστορία-λαογραφία της περιοχής ονομασία των καταστημάτων, κατόπιν έγκρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου ή της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
7. Αρχαία Πλωτινόπολη : Στον απέναντι λόφο, από τον λόφο του κάστρου στο Διδυμότειχο έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα από το 5.000 π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ. Χ. Στον λόφο αυτό ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός ίδρυσε μία πόλη προς τιμήν της συζύγου του Πομπηίας Πλωτίνης, η οποία ονομάστηκε Πλωτινόπολη. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 στρατιώτες σκάβοντας όρυγμα βρήκαν τη χρυσή σφυρήλατη κεφαλή του Σεπτιμίου Σεβήρου. Τα επόμενα χρόνια έγιναν ανασκαφές και ανακαλύφθηκαν υπέροχα ψηφιδωτά, έργα υδραυλικής αρχιτεκτονικής και πολλά άλλα ευρήματα. Ιδιαιτέρως για τα ψηφιδωτά η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Γιώτα Ατζακά τα κατατάσσει σε αυτά της υψηλής αισθητικής τέχνης. Δυστυχώς εδώ και 6 δεκαετίες ο χώρος αυτός δεν είναι επισκέψιμος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν στέγαστρα, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να αρχίσει σε ένα σημείο, να είναι επισκέψιμη η Πλωτινόπολη. Θα πρέπει άμεσα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία των στεγάστρων και τη συνέχιση των ανασκαφών στην αρχαία Πλωτινόπολη, η οποία αφού καταστεί επισκέψιμη θα αποτελέσει την ατμομηχανή για την τουριστική ανάπτυξη του κεντρικού και βορείου Έβρου.

Ψηφιδωτό δάπεδο : θεός Έβρος στην αρχαία Πλωτινόπολη.