ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ – ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Facebooktwitter

ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ – ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Στη Νοτιοανατολική πλευρά του Διδυμοτείχου, ανάμεσα στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου και στο σιδηροδρομικό σταθμό, υψώνεται ένας βραχώδης οχυρός λόφος γνωστός με το όνομα «ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΑ», το ύψος του οποίου είναι 55,90 μέτρα.

Στα 1959-60 ο καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης ταύτισε το λόφο της «Αγίας Πέτρας» με την Πλωτινόπολη.

Οι πηγές μας πληροφορούν ότι η Πλωτινόπολη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.), για να τιμήσει τη γυναίκα του Πλωτίνη. Κατά τον Ιεροκλέα και τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο ήταν μία από τις πέντε πόλεις της επαρχίας Αιμιμόντου. Στα εκκλησιαστικά χρονικά αναφέρεται ως έδρα επισκόπου της αυτής επαρχίας που υπαγόταν στο μητροπολίτη Αδριανουπόλεως. Από τον Προκόπιο επίσης είναι γνωστό ότι ο Ιουστινιανός ανοικοδόμησε τα τείχη της Πλωτινόπολης.

Το 1965, κατά την κατασκευή χαρακώματος από στρατιώτες και σε βάθος 1,60 μ. βρέθηκε η χρυσή σφυρήλατη προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) .

Η ανασκαφική έρευνα στην Αγία Πέτρα άρχισε το καλοκαίρι του 1977 από τον καθηγητή Γεώργιο Μπακαλάκη και τον τότε προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θράκης κ. Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Αποκαλύφθηκε κτίριο Ρωμαϊκών χρόνων (2ος αιώνας μ.Χ.).

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η ανασκαφή συνεχίστηκε από την αρχαιολόγο Εύη Σκαρλατίδου. Τότε αποκαλύφθηκε το κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα (2ος αιώνας μ.Χ.).

Το φθινόπωρο του 1996, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, ξανάρχισαν οι ανασκαφές στην Πλωτινόπολη. Η ανασκαφική έρευνα πραγματοποιείται στο μέσον περίπου της ανατολικής, ομαλής πλαγιάς του λόφου απέναντι ακριβώς από τον ποταμό Έβρο, στην περιοχή όπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ανασκάφηκε το κτίριο με τα ψηφιδωτά δάπεδα. Ερευνάται η περιοχή Βόρεια (Τομέας Α), Δυτικά (Τομέας Β) και Νότια (Τομέας Γ) του κτιρίου με τα ψηφιδωτά, με σκοπό τον εντοπισμό κτισμάτων και τη μελέτη της στρωματογραφίας.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ!

(Το αρχείο της ανασκαφής διαχειρίζεται ο ανασκαφέας του χώρου Ματθαίος Κουστουμανής, ο οποίος υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης).

Συντάκτης: Ματθαίος Κουτσουμανής, Αρχαιολόγος

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρωτοβουλία Προβολής:

ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – Γνώση και Δράση
Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter