ΠΛΩΤΙΝΟΠΟΛΗ : ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Facebooktwitter

Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορικών Ερευνών και Μελετών της Θράκης (Αρχοντικό Γιαρμαντζή) στο Διδυμότειχο μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης.

Την υπόψη εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν το Ευγενίδειο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Διδυμοτείχου και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ– Γνώση και Δράση».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και υπεύθυνος για το ανασκαφικό έργο στην Πλωτινόπολη κ.Ματθαίος Κουτσουμανής και ο μαθηματικός, συγγραφέας και πρόεδρος του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή κ.Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ.Λιπορδέζη η οποία είχε ως θέμα : Εθνομαθηματικά και Πολιτισμός. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και τόνισε τη σημασία του κλάδου των εθνομαθηματικών καθώς και τη διαχρονική συμβολή τους στα έργα του πολιτισμού όπως την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τα ψηφιδωτά κ.α. Ειδική αναφορά έκανε για τα ψηφιδωτά της Πλωτινόπολης, τα οποία αποτελούν ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος δείγμα δημιουργίας με βάση τα εθνομαθηματικά.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του τόνισε τα εξής: «Έχω επισκεφθεί δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μοτίβα της Πλωτινόπολης με έχουν συγκλονίσει. Περιλαμβάνουν μηνίσκους του Ιπποκράτη, εμβαδά κυκλικών τομέων, ρόμβους, κανονικά εξάγωνα, μοτίβα που κατασκευάζονται με διαβήτη και κανόνα».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του κ.Κουτσουμανή, με θέμα: Πλωτινόπολη το Χρονικό της Έρευνας. Ως υπεύθυνος αρχαιολόγος για την Πλωτινόπολη, αναφέρθηκε για την πορεία του ανασκαφικού έργου από το 1959 έως το 2014. Μέσω του οπτικού υλικού μας ταξίδεψε στον εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης, αναφερόμενος στην εξέλιξη των ανασκαφών και προβάλλοντας τα πολύ σημαντικά ευρήματα των οποίων η χρονολόγηση ξεκινάει από το 5.000 π.Χ. και φθάνει μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. Επίσης ο κ.Κουτσουμανής στην ομιλία του τόνισε ότι, θα πρέπει να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο καθώς πιστεύει ότι η Πλωτινόπολη κρύβει και άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όντας μία πόλη την οποία ίδρυσε ένας αυτοκράτορας (Τραϊανός) και της έδωσε το όνομα της συζύγου του (Πλωτίνη).

Κλείνοντας την ομιλία του μνημόνευσε όλους του αρχαιολόγους και υπαλλήλους της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς και το εργατικό προσωπικό που εργάστηκαν στις ανασκαφές της Πλωτινόπολης και αφιέρωσε ειδικά την παρουσίασή του, στον αείμνηστο φύλακα αρχαιοτήτων της περιοχής μας Χατζηιωαννίδη Κωνσταντίνο.

Ως Καστροπολίτες πιστεύουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Πλωτινόπολης, μαζί βεβαίως με το Κάστρο του Διδυμοτείχου και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία, αποτελούν τεράστια κληρονομιά για την πόλη μας. Στόχος μας και σκοπός μας είναι να τα διατηρούμε αρχικά στη μνήμη των συμπολιτών μας, τονίζοντας τη σημαντικότητα τους, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα αξιοποιηθούν και θα γίνουν επισκέψιμα όπως τόσοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας.

Βίντεο από την εκδήλωση

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter