Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ” ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕ” ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

– ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΝΤΕΣΑΡΝΟ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ –

ΜΕΤΚΕ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΤΕΣΑΡΝΟ, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ” ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!

Κείμενο/Έρευνα: Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης)

Ο Αύγουστος – Ιωσήφ Ντεσαρνό (Auguste-Joseph DESARNOD) ήταν Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης. Πολλές φορές αναφέρεται ως “Αύγουστος Ντεσαρνό ο πρεσβύτερος” για να ξεχωρίζει από τον γιο του που έφερε το ίδιο όνομα και ήταν επίσης ζωγράφος (αναφέρεται ως “ο νεότερος”).

Ο Αύγουστος – Ιωσήφ Ντεσαρνό (Auguste-Joseph DESARNOD) σε αυτοπροσωπογραφία του (1834)

Γεννήθηκε το 1788 στη Γαλλία και σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού υπό την καθοδήγηση του βαρώνου Antoine-Jean GROS.

Το 1812 κατετάγη στον Γαλλικό Στρατό και υπηρέτησε ως Ανθυπίλαρχος στο 10ο Σύνταγμα Ιππικού των Ουσάρων και στο 2ο Σύνταγμα Ελαφρού Ιππικού.

Έλαβε μέρος στην εκστρατεία στη Ρωσία υπό την 3η Ταξιαρχία της 2ης Μεραρχίας του II Σώματος Ιππικού της “Μεγάλης Στρατιάς” (Grande Armée) του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Στις 24 Ιουνίου 1812, η “Μεγάλη Στρατιά” διέσχισε τον ποταμό Νέμαν και εισέβαλλε στη Ρωσία από τη σημερινή Πολωνία με περισσότερους από 500.000 στρατιώτες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Μάχη του Κράσνοϊ

Στο πρώτο μέρος του πολέμου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1812), ο Ρωσικός Στρατός συμπτυσσόταν με μάχες από τα σύνορα έως τη Μόσχα, η οποία τελικά έπεσε στα χέρια των Γάλλων μετά από τη Μάχη του Μποροντίνο.

Στη Μάχη του Μποροντίνο (7 Σεπτεμβρίου 1812), στην οποία έλαβε μέρος και ο Αύγουστος Ντεσαρνό, με απώλειες που έφθασαν και για τους δύο αντιπάλους τουλάχιστον τις 70.000 ψυχές.

Ακολούθως ο Ανθυπίλαρχος Ντεσαρνό έλαβε μέρος στη Μάχη του Ταρούτινο (ή Μάχη του Βίνκοβο) στα Νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπου οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση και νίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα στις 12 Οκτωβρίου 1812.

 

Οι Κοζάκοι καταδιώκουν Γάλλους Στρατιώτες . Έργο του Αύγουστου Ντεσαρνό (Auguste-Joseph DESARNOD)

Οι Ρώσοι μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 1812 επιτέθηκαν τμηματικά σε διαφορετικά σημεία της γαλλικής παράταξης και κατόρθωσαν να διαλύσουν τη Ναπολεόντεια Μεγάλη Στρατιά. Η σύγκρουση που έμεινε στην ιστορία ως η Μάχη του Κράσνοϊ από την κοντινή πόλη, ήταν και η τελευταία μάχη για τον Ντεσαρνό, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 1812 τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Κοζάκους.

Μετά την απελευθέρωσή του το 1814, δεν επέστρεψε ποτέ στη Γαλλία, καθώς παντρεύτηκε με Ρωσίδα και έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα.

Ακολούθως αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική. Το 1815 παρουσίασε αρκετούς από τους πίνακές του που απεικονίζουν Ρώσους ιππείς στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Το 1817 παρουσίασε στην Ακαδημία τον πίνακα «Ρώσος αξιωματικός ιππικού που καταδιώκει Γάλλο καραμπινιέρο» και εξελέγη ως «διορισμένος Ακαδημαϊκός».

Το 1827 έγινε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης έλαβε τον τίτλο «Ακαδημαϊκός Ζωγράφος» για το έργο του «Μια αψιμαχία μεταξύ του ρωσικού ελαφρού ιππικού και των Γάλλων Ουσσάρων», στο οποίο απαθανάτισε τη στιγμή της αιχμαλωσίας του.

Ως ζωγράφος απολάμβανε την εύνοια των Τσάρων Αλέξανδρου Α’ (1777-1825) και Νικολάου Α’ (1796-1825)

Το Διδυμότειχο του 1829 Έργο του Αύγουστου Ντεσαρνό (Auguste-Joseph DESARNOD)

Το 1829-1830 ακολουθώντας μαζί με τον επίσης Γάλλο Κ.Σαϊγκέρ (C.Sayger) – ιστορικό και τοπογράφο – τα στρατεύματα του Στρατάρχη Φον Ντιέμπιτς στο θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δημιούργησε σημαντικό αριθμό έργων που αποτέλεσαν τη βάση του Λευκώματος “Album d,un voyage en Turquie” fait par ordre de Sa Majeste l,Empereur Nicolas Ier en 1829 et 1830.”

Ο Αϋγουστος Ντεσαρνό πέθανε στις 15 Απριλίου 1840 στην Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 52 ετών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου και το χάλκινο μετάλλιο του Αγίου Γεωργίου «Για τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829».

Η Πυροστιά του Διδυμοτείχου (Μαυσωλείο Ορούτς Πασά) Έργο του Αύγουστου Ντεσαρνό (Auguste-Joseph DESARNOD)

Υπήρξε ένας “πολεμικός” ζωγράφος, σημαντικών μαχών και πορτρέτων Ρώσων αξιωματούχων. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1829-30, λειτουργώντας ως “πολεμικός ανταποκριτής” αποτύπωσε ρεαλιστικά την εικόνα της εποχής από αρκετές πόλεις των Βαλκανίων, οι οποίες καταλήφθηκαν από τον Ρωσικό Στρατό. Μεταξύ αυτών και το Διδυμότειχο που κατελήφθη στις 10 Αυγούστου 1829 από τον Συνταγματάρχη Μπελογκούσεβ και το επισκέφθηκε ο Ντεσαρνό μαζί με τον Σαϊγκερ στα τέλη του ίδιου Αυγούστου. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα έργα του Ντεσαρνό από το Διδυμότειχο του 1829 μας διέσωσαν εικόνες σε μια περίοδο που δεν υπήρχε δυνατότητα απεικόνισης ή απόδοσης της κατάστασης που επικρατούσε στην πόλη μετά από 4,5 αιώνες Τουρκοκρατίας. Ακόμα και σήμερα διαπιστώνουμε τις σωστές αναλογίες – αποστάσεις και τα έργα του αποτελούν ένα είδος “φωτογράφισης” του Διδυμοτείχου σε μια εποχή που δεν είχε εφευρεθεί η φωτογραφία!

Διδυμότειχο, Μάρτιος 2024

Ο ζωγράφος Αύγουστος Ντεσαρνό με την οικογένειά του.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved