ΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 1929-1935

Facebooktwitter

Κείμενο του Παντελή Σ. Αθανασιάδη

Η Γερουσία είναι πανάρχαιος ελληνικός πολιτικός θεσμός, που όμως στη νεώτερη ιστορίας μας σχετικώς ελάχιστα ενεργοποιήθηκε στα πολιτικά μας πράγματα. Τελευταία ενεργοποίηση του θεσμού αυτού είχε υπάρξει από το 1929 έως το 1935. Η Γερουσία που προβλέφθηκε από το Σύνταγμα του 1927 ιδρύθηκε ως δευτέρου βαθμού νομοθετικό σώμα. 

Οι πρώτες εκλογές για την συγκρότηση της Γερουσίας έγιναν στις 21 Απριλίου 1929 μαζί με τις βουλευτικές εκλογές. Συνολικά τότε εξελέγησαν 92 γερουσιαστές ενώ επιπλέον 18 εξελέγησαν από τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών οργανώσεων και τα πνευματικά ιδρύματα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 10, που εξέλεξε η Βουλή, σύνολο 120. Η γερουσιαστική θητεία ήταν 9 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο, αλλά κάθε τρία χρόνια ανανεώνονταν η σύνθεσή του Σώματος κατά το ένα τρίτο με καθολική ψηφοφορία στο ένα τρίτο των εκλογικών περιφερειών της χώρας.

Η γερουσία καταργήθηκε την 1η Απριλίου 1935, όταν επικράτησε το κίνημα του Κονδύλη.

Η Θράκη κατά τα έτη 1929-1935, εξέλεξε επτά γερουσιαστές, διακεκριμένες προσωπικότητες της περιοχής τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Μουσουλμάνοι της μειονότητας (όπως και οι Ισραηλίτες της Θεσσαλονίκης) ψήφιζαν χωριστά, ως Εκλογικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Θράκης. 

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του κειμένου :

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter