


Ο ζωγράφος Μιχάλης Γκαρούδης
Ο Μιχάλης Γκαρούδης είναι ένας καλλιτέχνης διεθνούς φήμης και τα έργα του κοσμούν εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1940 στο χωριό Ελληνοχώρι του Διδυμοτείχου και μεγάλωσε, σπούδασε και αναδείχθηκε στη Βουλγαρία. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μαζί με άλλα παιδιά μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Ουγγαρία.
To 1955 επέστρεψε στη Βουλγαρία, όπου φοίτησε στο Λύκειο Καλών Τεχνών της Σόφιας και ακολούθως στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Νικολάϊ Πάβλοβιτς», έχοντας ως καθηγητή το Βούλγαρο ζωγράφο Ηλία Πετρόβ. Αποφοίτησε το 1965 και αναδείχθηκε νικητής καλλιτεχνικού διαγωνισμού, οπότε πραγματοποίησε τις εκθέσεις ζωγραφικής «Φίλοι της Θάλασσας» και «Σωζόπολη και η θάλασσα».

Ο ζωγράφος Μ.Γκαρούδης σε νεαρή ηλικία
Ως νεαρός ασχολήθηκε και με την ποίηση, αλλά τελικά τον κέρδισε η ζωγραφική. Εργάστηκε στον τομέα της μνημειακής τέχνης, της ζωγραφικής, του κολάζ και έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έργα του βρίσκονται σε μουσεία της Βουλγαρίας, στα μουσεία Πιερίδη και Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Ιαπωνία.
Σαν παιδί του πολέμου, αναζήτησε την οικογένειά του με την οποία είχε χάσει την επαφή. Έτσι πληροφορήθηκε πως η μητέρα του έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ αρκετά χρόνια μετά, το 1983 συνάντησε τον πατέρα του στο Παρίσι.
Από το 1986 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και έκτοτε ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάζεται με διάφορες γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Το Νοέμβριο του 2011 ο Μιχάλης Γκαρούδης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοβ, με το μετάλλιο των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» για την προσφορά του στις τέχνες. Μετά την απονομή ο Μ.Γκαρούδης δήλωσε: «Έχω την τιμή να λάβω αυτό το βραβείο από τη δεύτερη πατρίδα μου – τη Βουλγαρία. Ήρθα εδώ ως παιδί 7 ετών και ιδού τώρα, έφτασα στα 70».

Από την απονομή του Μεταλλίου “Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου” από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοβ
Για το έργο του Μιχάλη Γκαρούδη ο Λέκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παυλόπουλος, αναφέρει τα εξής:
«Στη ζωγραφική του κυριαρχούν οι τύποι από την ελληνική ιστορία και το τοπίο της ελληνικής γης. Αναζητεί τα φορτισμένα σύμβολα, τα οποία θα δυναμώσουν τη σύνδεσή του με το παρελθόν. Παλιότερα σε πίνακές του επιδίωκε αναφορές στη βυζαντινή παράδοση, παραπέμποντας σε τοιχογραφίες ή άλλες θρησκευτικές εικόνες. Η χρήση των επικολλήσεων, ενσωματώνοντας αντικείμενα στον καμβά, εντατικοποιούσε το μήνυμα στα έργα του. Αργότερα δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε εικαστικούς συνδυασμούς γεγονότων της σύγχρονης ιστορικής ζωής με μορφές της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
Η σειρά με τα ελαιόδενδρα από τη Σαμοθράκη εντάσσεται στο πλαίσιο αυτού του μόνιμου διαλόγου παρελθόντος-παρόντος. Εδώ, με όχημα το κατεξοχήν ιερό ελληνικό φυτό, την ελιά, παρατίθεται το πραγματικό δίπλα στο ζωγραφικό, είναι σαν να εισχωρεί στην επιφάνεια του έργου. Ακόμα και η φωτοσκίαση υπηρετεί την ίδια σχέση: να αναδειχθεί το οριακό σημείο, στο οποίο το παρελθόν διαπερνά και φωτίζει το παρόν, το τότε διαλέγεται με το τώρα. Ο τρόπος που ο Μιχάλης Γκαρούδης χειρίζεται τα υλικά του και τα συσχετίζει μεταξύ τους ενδεχομένως τον φέρνει κοντά στον Κώστα Τσόκλη. Θα ήταν αθέμιτο να αποκλείσουμε στην ιστορία της τέχνης, όπως και γενικότερα στην ιστορία του πνεύματος, τις «εκλεκτικές συγγένειες». Ο Μιχάλης Γκαρούδης έχει κατακτήσει με αγώνα το δικό του ύφος, βασισμένο στο επικίνδυνα ακραίο μεταίχμιο πραγματικότητας και ψευδαίσθησης. Ο ρεαλισμός του παρουσιάζει μια καθαρά ποιητική χροιά. Τα απεικονιζόμενα θέματα χάνουν έτσι την υλική τους υπόσταση, αποκτώντας ιδιότυπη μεταφυσική διάσταση. Ακινητοποιημένα κάπου μακριά στον χώρο και τον χρόνο, γίνονται μνημεία της παρουσίας του ανθρώπου. Άλλωστε την εν χώρω και χρόνω απόσταση φαίνεται ότι υπαινίσσονται οι συχνότερα επιλεγόμενες από τον ζωγράφο κλίμακες χρωμάτων: τονικότητες του γαλάζιου και του γκρίζου, με λίγα θερμά κίτρινα και καφέ, τα οποία δρουν ως εξάρσεις τους.
Ζωγραφική της ωριμότητας, του ανθρώπου που αισθάνθηκε καυτή την ανάσα της ιστορίας πάνω του σε δύσκολους καιρούς και μέτρησε τις πληγές του, η καλλιτεχνική δημιουργία του Μιχάλη Γκαρούδη. Ο ζωγράφος μας αξιοποιεί τόσο τα σχήματα όσο και τα χρώματα σε συνθέσεις γεμάτες αναμνήσεις. Δεν κάνει φιλολογία, δεν φλυαρεί. Σκάβει με οδύνη μέσα του, αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας μας, του κόσμου μας.»
Έργα του Μιχάλη Γκαρούδη έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Λουξεμβούργο, στη Σόφια, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στα Τρίκαλα, στη Μύκονο, και αλλού.
Σύνταξη κειμένου: Ευάγγελος Σ. Σοβαράς (Καστροπολίτης)
Μερικά έργα του ζωγράφου Μιχάλη Γκαρούδη
Πηγές:
http://artodyssey1.blogspot.gr/2014/06/mihalis-garudis.html
https://ersi.gr/gr/events/i52/
Συνέντευξη του Μ.Γκαρούδη στην εκπομπή «Εικαστικοί Δημιουργοί» της «Εγνατία» Τηλεόρασης:

