Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ξεκινά απόψε την Κυριακή της Τυρινής και το σημερινό Ευαγγέλιο μας μιλάει για την “από του Παραδείσου της τρυφής εξορία του Πρωτοπλάστου Αδάμ”.
Μας προειδοποιεί αλλά και μας δίνει λόγια ελπίδας με τη συγχώρεση του φιλεύσπλαχνου Πατέρα στα παιδιά του:
«Συγχωρείτε εκείνους που σφάλλουν ενώπιον σας, συγχωρείτε, διότι διαφορετικά δεν θα συγχωρηθείτε. Η Βασιλεία του Θεού είναι βασιλεία αμοιβαίας αναγνώρισης, αμοιβαίας αποδοχής και αγάπης, στοιχείων που συμπίπτουν με τη χαρά της κοινωνίας, αλλά και της ετοιμότητας να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου.»
Το να συγχωρούμε τον συνάνθρωπό μας σημαίνει να βάζουμε ανάμεσά μας την ακτινοβόλα συγχώρηση του ίδιου του Θεού. Συγχώρεση πραγματική είναι ακόμα το πέρασμα της πραγματικότητας της βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο που κυριαρχεί η αμαρτία.
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η περίοδος εκείνη που με τους πνευματικούς αγώνες μας εγκεντρίζει σε μια πορεία απελευθέρωσης από την σκλαβιά της αμαρτίας.
Όπως σε πολλές περιοχές της Χριστιανοσύνης, έτσι και στον τόπο μας στη Θράκη, διατηρείτε και σήμερα το έθιμο του «Συγχώριου» (της συγχώρεσης) με τους πλησίον μας.
Ας είναι πραγματική η συγνώμη που ζητάμε και το ίδια αληθινή η συγχώρεση που δίνουμε απλόχερα στους συνανθρώπους μας.
“Μονιασμένα – Συγχωρεμένα” και Καλή Σαρακοστή σε όλους.

 

ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση
Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved