ΟΙ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΛΑΚ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Facebooktwitter

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΘΡΑΚΗ ΕΒΡΟΣ – ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση», έλαβε μέρος για δεύτερη φορά στις εκδηλώσεις της κοιλάδας των Θρακών Βασιλέων, στην αδελφή πόλη του Καζανλάκ της Βουλγαρίας την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023. Την πρώτη φορά ο Σύλλογός μας έλαβε μέρος το 2019 : ΟΙ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ.

Η εκδήλωση που παρουσιάσαμε είχε τίτλο : Διδυμότειχο Θράκη Έβρος – Ποίηση και Μουσική, και έλαβε χώρα στη Δημοτική βιβλιοθήκη iskra με παρόντες παιδιά δημοτικού σχολείου, γονείς και δασκάλους, και περιελάμβανε μια περιήγηση στα μονοπάτια του πολιτισμού και της ιστορίας του Διδυμοτείχου, με προβολή οπτικού υλικού των αρχαιολογικών μνημείων, σε συνδυασμό με μουσική, τραγούδι και απαγγελία ποιημάτων Διδυμοτειχιτών λογοτεχνών, που έχουν άμεση αναφορά στο Διδυμότειχο, στον ποταμό Έβρο και στη Θράκη. Όλα τα παραπάνω παρουσιάσθηκαν στην Ελληνική γλώσσα παράλληλα με τη Βουλγαρική μετάφραση, η οποία εμφανιζόταν στα βίντεο προβολής των μνημείων του Δήμου Διδυμοτείχου.

Η αποστολή μας στη Βουλγαρία έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τη Δήμαρχο της πόλης κ. Γκαλίνα Στογιάνοβα, καλύπτοντας τα έξοδα διαμονής, σίτισης και εισόδου σε όλα τα μουσεία της πόλης, επιπροσθέτως σε όλες τις μετακινήσεις μας στα μουσεία και στα αξιοθέατα της πόλης, μας συνόδευε ένας υπάλληλος του Δήμου Καζανλάκ. Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες για την υπέροχη φιλοξενία.

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέραμε στο κοινό μας γλυκά από γνωστό ζαχαροπλαστείο του Διδυμοτείχου και αναμνηστικά από το Red River Cultural Festival (Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου Ερυθροπόταμος), καθώς στο υπόψη φεστιβάλ συμμετέχει ο Σύλλογός μας, όπως και σύλλογοι-φορείς από την Βουλγαρία.

Η δημοσίευση της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα του Δήμου Καζανλάκ 

Για περισσότερες φωτογραφίες μεταφερθείτε στο fb του Συλλόγου μας :

ΟΙ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΛΑΚ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Παρακάτω παραθέτουμε το χαιρετισμό, την εισαγωγή και τη ροή της εκδήλωσής μας καθώς και ένα βίντεο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, όπως αυτή παρουσιάσθηκε :

ΒΙΝΤΕΟ : ΟΙ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΛΑΚ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι χαίρετε, είμαστε μέλη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση» από την αδελφή πόλη του Διδυμοτείχου, καθώς όπως είναι γνωστό οι δύο πόλεις μας έχουν αδελφοποιηθεί.

Χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε για δεύτερη φορά στο όμορφο Καζανλάκ, καθώς το 2019 μετείχαμε για πρώτη φορά στις γιορτές της κοιλάδας των Θρακών Βασιλέων, με την παρουσίαση τοπικών μας γεύσεων και κρασιών, καθώς και με βίντεο προβολής των μνημείων της πόλης του Διδυμοτείχου.

Σήμερα στον υπέροχο και πνευματικό χώρο της δημοτικής σας βιβλιοθήκης θα σας παρουσιάσουμε μία εκδήλωση, η οποία έχει ως θέμα : Διδυμότειχο, Θράκη, Έβρος – Ποίηση και Μουσική, ένας Έβρος που τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται από τις πολλές πυρκαγιές, για τις οποίες ευχόμαστε να κοπάσουν το ταχύτερο δυνατό.

Τα μέλη μας θα παρουσιάσουν ποιήματα τοπικών μας λογοτεχνών, μέσω απαγγελίας αλλά και τραγουδιών, τα οποία θα συνδυαστούν με προβολές από τα αξιοθέατα του Δήμου μας και με μετάφραση των στίχων στη Βουλγαρική γλώσσα, έτσι ώστε να είναι κατανοητά σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ευχαριστούμε πολύ την Δήμαρχο του Καζανλάκ κ. Γκαλίνα Στογιάνοβα που μας τιμά με τη φιλοξενία της για δεύτερη φορά και μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε τον πολιτισμό και τα αξιοθέατα του Διδυμοτείχου σε όλους εσάς. Θεωρούμε ότι η ποίηση και η μουσική αποτελούν μέγιστα ενοποιητικά πολιτιστικά στοιχεία, και μέσω αυτών θα καλλιεργήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την αδελφοποίηση των πόλεών μας.

Τα μέλη του συλλόγου μας που ταξίδευσαν από το Διδυμότειχο στο Καζανλάκ ως συνοδοί της αποστολής μας είναι ο κ. Γιώργος Τσιουράκης και ο πατέρας Κωνσταντίνος Σουργουτσίδης και στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος ο Χρήστος Γκρέμος με μουσική και τραγούδι, οι Χρήστος Μοκαίτης και Δέσποινα Χατζηιωάννιδου με απαγγελίες ποιημάτων και ο Ιωάννης Σαρσάκης με την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση μας θα αρχίσει με το μελοποιημένο ποίημα «Διδυμότειχο Άνθος Χρωματισμένο» του Ιωάννη Σαρσάκη σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Χρήστου Γκρέμου, στο βίντεο θα προβληθούν διάφορες φωτογραφίες παλιές και καινούργιες από το Διδυμότειχο.

Συνεχίζουμε με απαγγελία της Δέσποινας Χατζηιωάννιδου του ποιήματος «Στο Κάστρο» του Αυγερινού Μαυριώτη με μουσική επένδυση του Μάνου Χατζηδάκη, στο βίντεο θα δούμε εναέριες λήψεις των τειχών του κάστρου στο Διδυμότειχο.

«Ποτάμι τρίκλωνο» ένα ποίημα του Αυγερινού Μαυριώτη στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία του μυθικού ποταμού – θεού Έβρου σε μουσική σύνθεση του Δημοσθένη Σταμούλη, μας το τραγουδάει ο Χρηστος Γκρέμος, στο βίντεο θα δούμε εικόνες βγαλμένες από τους στίχους του ποιήματος.

Ο Χρήστος Μοκαίτης θα μας απαγγείλει το ποίημα του Αυγερινού Μαυριώτη «Ορφέας», με μουσική επένδυση από την γκάιντα του αείμνηστου παραδοσιακού μουσικού του Διδυμοτείχου Χρηστίδη Πασχάλη. Στο βίντεο εναέριες λήψεις του κάστρου και του Ερυθροποτάμου από μία εκδήλωση του συλλόγου μας : «Σαλάτσια – τα παραδοσιακά παραποτάμια καφενεία του Διδυμοτείχου».

Επόμενο τραγούδι από τον Χρήστο Γκρέμο το μελοποιημένο ποίημα «Πλημμύρα του Έβρου» του Βασιλειου Σιναπίδη, σε μουσική σύνθεση της Παναγιώτας Μιχαλακούδη, στο βίντεο θα δούμε φωτογραφίες από παλαιότερες πλημμύρες του ποταμού Έβρου.

Συνεχίζουμε και πάλι με τον αγαπημένο μας Αυγερινό Μαυριώτη και το ποίημά του «Στη Μηχανή του χρόνου» θα μας το απαγγείλει ο Χρήστος Μοκαίτης και θα το συνοδεύσει μουσικά ο Χρήστος Γκρέμος. Στο βίντεο θα δούμε φωτογραφίες από ψηφιδωτά δάπεδα της αρχαίας Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου.

Επιστρέφουμε στον Χρήστο Γκρέμο, ο οποίος θα μας τραγουδήσει ένα ποίημα του Ιωάννη Σαρσάκη φτιαγμένο επάνω στη δομή του στίχου αλλά και της μουσικής του υπέροχου τραγουδιού του Λευτέρη Κιντάτου ¨Αθήνα μου¨ το οποίο αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο τίτλος του είναι «Ο τόπος ο δικός μου και η αξία μου» και βεβαίως είναι αφιερωμένο στο αγαπημένο μας Διδυμότειχο. Στην οθόνη μας θα δούμε ένα βίντεο τουριστικής προβολής του Δήμου Διδυμοτείχου με τίτλο : Διδυμότειχο η πόλη των κάστρων και των μύθων.

Επόμενος ποιητής του Διδυμοτείχου ο Τίτος Μανάκας, η Δέσποινα Χατζηιωαννίδου θα μας απαγγείλει το ποίημά του «Επί λίθων και μαρμάρων». Στο βίντεο θα δούμε ακόμη ένα βίντεο τουριστικής προβολής του Δήμου Διδυμοτείχου με το κάστρο του Πυθίου επενδυμένο με μουσική από Loreena McKennitt – Marco Polo.

Άλλος ένας ποιητής του Διδυμοτείχου είναι ο Θανάσης Τσιμάκης, ο Χρήστος Γκρέμος θα μας τραγουδήσει το μελοποιημένο ποίημά του από τον Διονύση Αποστολάτο, με τίτλο «Διδυμότειχο», στο βίντεο θα δούμε φωτογραφίες από τα πολλά τεχνητά υπόσκαφα σπήλαια στο λόφο του κάστρου του Διδυμοτείχου.

Θα τελειώσουμε με τους ποιητές του Διδυμοτείχου με τον Τίτο Μανάκα και το ποίημά του «Υπναλέον τείχος Δίδυμον», το οποίο θα μας απαγγείλει ο Χρήστος Μοκαίτης με τη μουσική συνοδεία του Χρήστου Γκρέμου, στο βίντεο θα δούμε φωτογραφίες από το χιονισμένο κάστρο του Διδυμοτείχου.

Η εκδήλωσή μας θα κλείσει με το τραγούδι «Όμορφη πόλη» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη και μελοποίηση από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αφιερώνουμε στις δύο όμορφες αδελφές πόλεις μας το Καζανλάκ και το Διδυμότειχο !!! Στο βίντεο θα δούμε φωτογραφίες από διάφορες δράσεις του συλλόγου μας.

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter