Ιστορικά θέματα

Την Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025 πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – ΚΑΛΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2025», η εκδρομή που διοργάνωσε ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση στην τοποθεσία του Αγίου Βλασίου. Πολλοί φίλοι (μικροί, μεγάλοι …

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ Ευάγγελου Σ. Σοβαρά (Καστροπολίτη) Τείχη και πόρτες του Καλέ, Πύργοι, κουλάδες, κάμαρες, Καμάρες, καλντερίμια, Καγιάδες, σπίτια, εκκλησιές, Προβάλουν, υποδέχονται, Διαβαίνουμε, σταματάμε, Ρεύμα και ανατριχίλα, Δέος και περηφάνια, Σώμα και μυαλό, Ανάταση εξ ύψους, Σκέψεις και θύμησες, Κοιτάζουμε, βλέπουμε, …

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη) Βλέποντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Διδυμοτείχου, αλλά και από άλλες πόλεις της Θράκης, που σχετίζονται με τη σχολική δραστηριότητα δασκάλων και μαθητών, ανέκαθεν μου έκανε εντύπωση το γεγονός, ότι κατά την εποχή του μεσοπολέμου, …

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη) Το Διδυμότειχο ως Καστροπολιτεία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της Υστεροβυζαντινής εποχής. Η σημαντικότητα του πολλαπλασιάστηκε κατά την εποχή των Παλαιολόγων, όπου κορυφαίες προσωπικότητες έδρασαν και λειτούργησαν σε κυβερνητικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, εντός και …

Κείμενο της κ. Χρυσούλας Ψιμούλη Γεια σας, είμαι το σπίτι κι απόψε, είπα να ξεδιπλώσω και να ξεφυλλίσω την ιστορία της ζωής μου. Να τη βγάλω από το χρονοντούλαπο της μνήμης μου και να σας την αφηγηθώ σελίδα σελίδα. Και …

Γράφει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς «Το δε την πόλιν σοι δοῦναι ούτ’ εμόν εστί, ούτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα τῆς ζωῆς ημῶν» (Απόκριση Αυτοκράτορος …

ΠΕΝΗΝΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΑ Ιερός χώρος προσκυνήματος, καθαγιασμένη τοποθεσία από αιώνες, κάτω από το βραχώδη λόφο της αρχαίας Πλωτινόπολης. Έθιμα και δοξασίες που παρά τους περιορισμούς δεν κατορθώθηκε να διαγραφούν από τη μνήμη του λαού. Εις πείσμα του χρόνου …

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ 353.000 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΣ ΤΕΛΕΙΩΘΕΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ Γράφει ο Θεολόγος-Εκκλησιαστικός Ιστορικός-Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς Ο εκ Κομοτηνής καταγόμενος αγωνιστής Μητροπολίτης Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος (Φιλιππίδης), ο οποίος δικαίως και προσφυώς ονομάσθηκε από τον ποντιακό …

*Ανέκδοτες πληροφορίες, Ο άτυχος Γεώργιος Τσαγρής, *Οι Γάλλοι ήθελαν προτεκτοράτο. Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης Ο Γεώργιος Τσαγρής, έφεδρος υπίατρος το 1920, κατά την εποχή δηλαδή της απελευθέρωσης της Θράκης υπηρετούσε αποσπασμένος στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στην Αδριανούπολη. Εκτός από …

Νικόλαος Π. Σοϊλεντάκης, Δρ Νομ. Πρόεδρος Ἐφετῶν Διοικ. Δ/ρίων ἐ.τ. Εἰσαγωγή. Ἡ Θράκη ὡς γεωγραφικός ὅρος περιλαμβάνει τή σημερινή νότια Βουλγαρία, δηλαδή τήν ἄλλοτε Ἀνατολική Ρουμελία (35.000/36.000 τχλμ)[1], τήν Ἀνατολική (Τουρκική) Θράκη (34.615/23.764 τχλμ) πού κάθε μία ἔχει ἔκταση μιάμισυ φορά …