Απόσπασμα από το βιβλίο του Θανάση Τσιμάκη (Τσιτσιμάκας) «Αθλητική Ένωση Διδυμοτείχου» Θεσσαλονίκη 2012
Το Διδυμότειχο είναι μια από τις ακριτικές πόλεις της χώρας, ο δε νομός Έβρου, όπου ανήκει, συνορεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, με τις οποίες η πατρίδα μας είχε ανέκαθεν συνοριακά προβλήματα.
Γι’ αυτό η απόφαση κάποιων κατοίκων του να ιδρύσουν ένα επίσημο αθλητικό σωματείο στην πόλη τους, το 1933, δεκατρία μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωσή της (1920), ήταν μια πράξη πολύ πρωτοποριακή και γενναία.
Σύμφωνα με τις διάσπαρτες πληροφορίες, η μέχρι πριν από την απόπειρα αυτή ποδοσφαιρική δραστηριότητα της πόλης περιορίζονταν στην ύπαρξη κάποιων μικρών συνοικιακών και, φυσικά, ανεπίσημων ομάδων που έφεραν τα ονόματα ¨ΑΡΗΣ¨, ¨ΑΙΑΣ¨, ¨ΟΡΦΕΑΣ¨ κ.α Οι παίκτες αυτών των ομάδων αποτέλεσαν προφανώς τη μαγιά, τη βάση της νέας ομάδας.
Όσο κι αν σήμερα φαίνεται απίστευτο, οι παίκτες μερικών από τις παραπάνω ανεπίσημες ομάδες ξεκινούσαν από το Διδυμότειχο να πάνε για ποδοσφαιρική συνάντηση σε γειτονικές πόλεις ή χωριά με… τα κάρα που τα έσερναν άλογα. Στις ανηφόρες κατέβαιναν από το κάρο οι παίκτες για να μπορέσουν τα άλογα να το βγάλουν άδειο στο ίσωμα και εκεί ξανανέβαιναν. Και είχαν το κουράγιο, αυτοί οι νέοι, να πάνε στον προορισμό τους, να παίξουν και να γυρίσουν πίσω πάλι με τον ίδιο περιπετειώδη τρόπο. Τόση ήταν, τότε, η αγάπη της νεολαίας του Διδυμοτείχου για το ποδόσφαιρο.
Το αθλητικό σωματείο που ίδρυσαν στην πόλη τους οι πρωτοπόροι εκείνοι Διδυμοτειχίτες το ονόμασαν ¨ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ¨, ένα όνομα που βγήκε προφητικό. Γιατί από τότε και μέχρι σήμερα το σωματείο αυτό κράτησε ενωμένες όλες τις αθλητικές δυνάμεις της πόλης σ’ όλη τη διάρκεια της, σχεδόν ογδοντάχρονης, ζωής του.
Κρίνοντας κανείς τη σπουδαιότητα του έργου των ιδρυτών της Α.Ε.Δ. δεν μπορεί παρά να τους θαυμάσει. Και είναι πολύ κρίμα που δεν γνωρίζουμε, με απόλυτη βεβαιότητα, τα ονόματά τους, γιατί όλοι όσοι θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποια σχετική πληροφορία έχουν φύγει προ πολλού από τη ζωή. Και επίσης γιατί δεν υπάρχει κανένα γραπτό ντοκουμέντο σχετικό με το θέμα αυτό.
Η περίοδος κατά την οποία ιδρύθηκε η ομάδα (1933) την δεκαετία του ’30, ήταν από τις χειρότερες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, με σημαντικότερα γεγονότα τη Μεταξική δικτατορία, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική κατοχή και τέλος τον εμφύλιο πόλεμο.
Όμως, παρά τα τόσα τραγικά πολιτικοκοινωνικά γεγονότα, η Α.Ε.Δ. κατάφερε να επιζεί και με τα, έστω λίγα, παιχνίδια της να χαρίζει στους Διδυμοτειχίτες τη χαρά της αθλητικής ψυχαγωγίας.
Όλες οι συναντήσεις της ομάδας γίνονταν στον τότε ελεύθερο χώρο, που σήμερα καλύπτουν οι εγκαταστάσεις του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και που τότε ήταν το μοναδικό και συνεπώς το επίσημο γυμναστήριο της πόλης. Φυσικά όλες οι συναντήσεις ήταν φιλικές (τότε πρωτάθλημα δεν υπήρχε) με αντίπαλες, συνήθως, τις ομάδες των γειτονικών πόλεων Σουφλίου και Ορεστιάδας, αφού η τότε πολιτική και οικονομική κατάσταση, καθώς και η σχεδόν παντελής έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων, περιόριζε στο ελάχιστο την κινητικότητα των ομάδων.
Α.Ε.Δ. 1933 Παλιές φωτογραφίες από την σελίδα fb του συλλόγου