ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ – ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΈΞΟΔΟΣ 1826»

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση, πραγματοποίησε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου την προβολή της Ιστορικής Ταινίας «Έξοδος 1826». Η ταινία αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και πραγματεύεται την ιστορία 120 αντρών από την Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου.

Προ της ενάρξεως της προβολής, μέλη του Συλλόγου μας, που ανέλαβαν τον συντονισμό της εκδήλωσης, ξεκίνησαν με μια ευχή και ένα κοινωνικό μήνυμα. Η ευχή αφορούσε την ταχεία απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται αιχμάλωτοι στην Αδριανούπολη και το κοινωνικό μήνυμα αφορούσε το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, τονίζοντας την άμεση ανάγκη για αυτονομία και αναβάθμιση.

Ακολούθως και λόγω του ότι στις 30 Μαρτίου 2018, ο Σύλλογός μας συμπλήρωσε τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας, παρουσιάσαμε ένα βίντεο με δράσεις, οι οποίες αφορούσαν την ανάδειξη και προβολή του τόπου μας εντός και εκτός των τειχών.

Στη συνέχεια έγινε μια μικρή αναφορά στο ιστορικό της ταινίας, βάσει του οποίου τονίστηκε το γεγονός της ενότητας των Ελλήνων, και των λαμπρών ιστορικών σελίδων που γράφτηκαν, όσες φορές επιτυγχάνονταν αυτό,  καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής πορείας του γένους από την αρχαία έως την σύγχρονη εποχή. Επίσης τονίστηκε ο επετειακός χαρακτήρας της προβολής καθώς η έξοδος του Μεσολογγίου είχε πραγματοποιηθεί τη νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε την προβολή ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο για να παρακολουθήσουν την ιστορική ταινία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έμειναν ευχαριστημένοι και ότι έλαβαν τα μηνύματα που θελήσαμε να περάσουμε περί ενότητας και αγώνα για την ελευθερία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στον δημιουργό της ταινίας και συντοπίτη μας (από την Ορεστιάδα) Βασίλη Τσικάρα, που εμπιστεύτηκε τον σύλλογό μας και μας έδωσε την ευκαιρία να προβάλουμε την ταινία «Έξοδος 1826» σε μικρούς και μεγάλους.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved