Ο ΕΒΡΟΣ, Η ΝΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΣ

Facebooktwitter

Επανερχόμαστε στο αίτημα που υποβάλαμε επανειλημμένα δημόσια, ώστε ο Έβρος να αποκτήσει την μορφή του.
Ο Έβρος ως γνωστό, ήταν κατά τη μυθολογία, πρίγκιπας της Θράκης και μετά τον πνιγμό του στα νερά του ποταμού Ρόμβου, θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε από τους Θράκες.
Επίσης ο ποταμός Ρόμβος πήρε το όνομά του και έκτοτε ονομάζεται Έβρος.


Η μορφή του μας έγινε γνωστή, όταν κατά τις ανασκαφές στην αρχαία Πλωτινόπολη του Διδυμοτείχου, αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό δάπεδο με την παράσταση “Ο Έβρος και η πόλη”, όπου ο νεαρός στεφανωμένος πρίγκιπας αναδύεται από τα νερά του ποταμού δίπλα σε ένθρονη γυναικεία μορφή, που αποδίδεται ως η Πλωτινόπολη.
Μετά λοιπόν την προχθεσινή απόφαση (27/6/2022) του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, ώστε να γίνει πλέον λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εξαιρετικό και διεθνούς φήμης άγαλμα Νίκη της Σαμοθράκης, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα πρέπει μάλλον να υιοθετήσει νέο έμβλημα.

Ο Έβρος σε ψηφιδωτό δάπεδο στην Πλωτινόπολη.

Τώρα λοιπόν πιστεύουμε πως ωρίμασαν οι συνθήκες, για να πάρει η ΠΕ Έβρου την εικόνα της. Ποια άλλη θα μπορούσε να ήταν παρά η μορφή του ίδιου του Έβρου. Του μυθολογικού Θράκα πρίγκιπα και θεοποιημένου ποταμού, που έδωσε το όνομά του εδώ και χιλιετίες στον ποταμό Έβρο, τον ποταμό σύμβολο και σύνορο της Ελλάδας.
Ευελπιστούμε…
Επανερχόμαστε…
Τώρα είναι η ευκαιρία.

Με βάση τα παραπάνω, ως Σύλλογος που αγωνίζεται για την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, στις 30 Ιουνίου 2022 καταθέσαμε επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Δημήτριο Πέτροβιτς με την πρόταση να υιοθετηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ως έμβλημά της, η μορφή του μυθικού πρίγκιπα της Θράκης και θεοποιημένου ποταμού Έβρου, όπως παρουσιάζεται σε ψηφιδωτό δάπεδο της αρχαίας Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου.

Το εν λόγω ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που διεξήγαγε η Αρχαιολογική Υπηρεσία με επικεφαλής τον Αρχαιολόγο κ. Ματθαίο Κουτσουμανή στην τοποθεσία της Πλωτινόπολης κατά το 2012. Η ονομασία που αποδόθηκε στην παράσταση του ψηφιδωτού είναι “Ο Έβρος και η πόλη”, όπου παρουσιάζεται ο μυθικός Θράκας πρίγκιπας Έβρος να αναδύεται στεφανωμένος ως νικητής από τα νερά του ποταμού, δίπλα από μία ένθρονη γυναικεία μορφή που αποδόθηκε στην πόλη της Πλωτινόπολης.

Ευελπιστούμε η πρότασή μας να βρει την κατάλληλη ανταπόκριση και να αγκαλιαστεί και από άλλους Συλλόγους και Φορείς του Έβρου, αλλά ιδιαίτερα να γνωστοποιηθεί και να αγαπηθεί από όλους τους Εβρίτες!

Επιπλέον έχουμε προτείνει την επίσης υιοθέτηση από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, του άσματος – μελοποιημένου ποιήματος “Έβρος” (ποτάμι τρίκλωνο) ώστε να χαρακτηριστεί ως “Ύμνος του Έβρου” και να αποτελεί το βασικό και αναγνωρίσιμο μουσικό κομμάτι στις εκδηλώσεις της Π.Ε. Έβρου. Περισσότερα για τον “Ύμνο του Έβρου” μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος, το τραγούδι του Έβρου (Ύμνος) μπορείτε να το ακούσετε πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε και συνεχίζουμε … 

για να είμαστε περήφανοι ως Θράκες και ως Εβρίτες,

για τον Έβρο που αγωνίζεται και βγαίνει στεφανωμένος Νικητής!

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter