ΚΑΣΤΡΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ – Ο ΛΟΦΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Facebooktwitter

Κείμενο Ιωάννης Σαρσάκης (Καστροπολίτης)

Ο Διδυμοτειχίτης φιλόλογος και λογοτέχνης Βασίλειος Σιναπίδης[1] στο κείμενό του ¨Το Πελασγικό Διδυμότειχο¨, αναφέρει ότι τα υπόσκαφα σπήλαια του κάστρου εντυπωσίασαν και τον μεγάλο έλληνα αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο[2]. Συγκεκριμένα ο Σιναπίδης κάνοντας χρήση του λογοτεχνικού του ταλέντου, γράφει τα εξής : «Κείνο, όμως, που εντυπωσίασε τον καθηγητή Μαρινάτο είναι οι περίφημες σπηλιές, που είναι σκαλισμένες βαθιά στο μαλακό βράχο του φρουρίου με πρωτόγονα νεολιθικά εργαλεία, όπως ήταν σφυριά και κοπίδια από πυρίτη λίθο. Οι σπηλιές αυτές είναι πρωτόγονες κατοικίες, με κολόνες πέτρινες στο εσωτερικό τους, που είναι κι΄ αυτές λαξευτές και πρόσθετες, με σκαλιστές εσοχές και βαθουλώματα σαν ράφια, όπου τοποθετούσαν οι Πελασγοί τους λύχνους κι΄ άλλα σκεύη, βρέθηκαν όστρακα αγγείων στις ανασκαφές. Οι σπηλιές αυτές, που είναι πολυάριθμες κι΄ όλες στη μεσημβρινή πλαγιά του λόφου, για να μη μπαίνει μέσα το Θρακιώτικο ξεροβόρι που θερίζει και πιρουνιάζει τα κορμιά»[3].

Υποσημειώσεις

[1]. Βασίλης Σιναπίδης (1922-2018) φιλόλογος, ζωγράφος, ποιητής, συγγραφέας, γλωσσομαθής και βραβευμένος από τη Γαλλική Ακαδημία του Παρισίου για το ποίημα του “Το Τραγούδι της Κύπρου”. Βλ. kastropolites.com, Βασίλειος Σιναπίδης ο βραβευμένος ευπατρίδης Διδυμοτειχίτης λογοτέχνης.

[2]. Σπυρίδων Μαρινάτος (1901-1974), αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός με το τραγικό τέλος, σκοτώθηκε στον τόπο που ανέσκαπτε, το Ακρωτήρι της Θήρας. Έμεινε στην Ιστορία διότι ηγήθηκε της σπουδαιότερης, κατά πολλούς, ανασκαφής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

[3]. Βλ. Εφημερίδα ¨Βραδυνή¨, Φιλολογική στήλη, 13 Νοε 1973 – ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (Ιστορία – Λαογραφία – Λογοτεχνία), Αθήνα 1978, σ. 15-18.

 

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter