Της Μελαχροινής Μαρτίδου αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα https://slpress.gr/
Σπάνιο μπλε χαλκηδόνιο και εκατοντάδες ημιπολύτιμους λίθους ανακαλύπτει στον Έβρο ερασιτέχνης ερευνητής, δίνοντας ιδέες αξιοποίησης σε ώτα μη ακουώντων… Ήδη στο Facebook διατηρεί ενημερωμένη παρουσία και μπορεί κάποιος να ακολουθεί τις αναρτήσεις του με το δικό του φωτογραφικό υλικό, πληκτρολογώντας Σταμάτης Παλάζης, αλλά και ΕΒΡΟΥ Γης Χρώματα και Μυστικα Μονοπατια του Εβρου.
Σε εργαστήριο λιθοξοΐας, όπως εκείνο του διατηρεί ο Σταμάτης Παλάζης, πήγαινα για πρώτη φορά, αν και με τα πετρώματα πάντα είχα μια σχέση “μυστικού έρωτα”. Τα άγγιζα, τα φωτογράφιζα, τα μάζευα, τα μιλούσα, τα χαμογελούσαν τα στoιβιαζα σε όλους τους χώρους του σπιτιού μου και οι φίλοι μου το έβλεπαν σαν μια ιδιοτροπία μου…
Επισκεπτόμουν μουσεία στο εξωτερικό, συλλογές σε πανεπιστήμια, ανάλογες εκθέσεις είχα φίλους κορυφαίους γεωλόγους που παρακολουθούσα εξορμήσεις και δράσεις τους. Και ζήλευα, ενδόμυχα. Κάποιες φορές τους ακολουθούσα και είχα την τύχη του πρωτάρη όπως λένε. “Έπεφτα” σε ωραία και σπάνια δείγματα πετρωμάτων.
Όταν όμως γνώρισα τον Σταμάτη Παλάζη, ιδιότυπο σχολαστικό ερευνητή στο ακριτικό Διδυμότειχο, μου ανοίχτηκε ένας κόσμος ατέρμονων διηγήσεων, που είχε την διάθεση να μοιρασθεί. Συζητήσεις για δικές του ανακαλύψεις, επίδειξη κοπής, επεξεργασίας πετρωμάτων, προτάσεις για κοσμήματα χειροποίητα, έκθεση με επεξηγηματικές αναφορές και δείγματα από την συλλογή του, αναδρομές σε προϊστορικά Ιερά με εγχάρακτα σύμβολα, αναζήτηση κι ερμηνεία του παρελθόντος που “μιλά” μέσα από προσεγγίσεις και συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες.
Σταμάτης Παλάζης: Συνάντηση στο εργαστήριό του
Η συνάντηση στο εργαστήριό του και την έκθεση των πετρωμάτων που ανακάλυψε, γίνεται στο ισόγειο του επιβλητικού σπιτιού του, κι αυτό έργο των χειρών του, στο Διδυμότειχο του Έβρου. Η διάθεση προσέγγισης στο αντικείμενο αυτό αν και ροκανίζει όλο τον ελεύθερο χρόνο του γίνεται με ενθουσιασμό μετά τα ωράρια της δουλειάς του στον Δήμο όπου εξασφαλίζει τον βιοπορισμό του, αλλά και τις δαπάνες που απαιτούνται για την έρευνα, τις μετακινήσεις και τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του.
Αυτός ο άνθρωπος με ό,τι καταπιάνεται το κάνει τέλεια! Είναι μέσα σε όλα και στην εποχή του. Αξιοποιεί το διαδίκτυο με κείμενα και προσωπικές φωτογραφίες καθιστώντας τα πηγή άπειρων γνώσεων, από τις πολυχιλιομετρικές αποστάσεις που διανύει. Περπατά αδιάκοπα σε δύσβατα μέρη, γνωρίζει όλο τον Έβρο όσο κανένας άλλος, και εντοπίζει δύσβατα μονοπάτια που οδηγούν σε αποκαλύψεις βραχογραφιών, σε σπάνια αλλά και πιο γνωστά πετρώματα, μοιράζεται απλόχερα τις ανακαλύψεις του σε γεωλογικά φαινόμενα εκατομμυρίων χρόνων της φύσης. Ακούραστος, εμπειρικός, ερευνητής, από τους λίγους!
Είναι αυτοί οι πολύτιμοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν στις μικρές κοινωνίες κι επειδή πορεύονται τον δικό τους δρόμο. Ίσως οι περισσότεροι δεν τους καταλαβαίνουν και δεν τους αξιοποιούν τα τοπικά πανεπιστήμια, ή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν θητεύουν δίπλα τους νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν όλες αυτές τις υπερπολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες που κατέχουν που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για δεκάδες μεταπτυχιακά.
Ψυχοστασία
Αλλά ας αφουγκραστούμε το λόγο του. Έναυσμα για περαιτέρω γνώση ήταν η συνεργασία του στην έκδοση του βιβλίου “Ιστορική Τοπογραφία της περιοχής του Δήμου Σουφλίου από την προϊστορία έως τον 20ο αιώνα μ.Χ.” με εισηγητή τον Δρ. Αθανάσιο Γουρίδη, πολιτικό μηχανικό – αρχαιολόγο.
- Σταμάτης Παλάζης