«ΒΡΑΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΟΧΥΡΟ «ΖΙΝΤΑΝ»

Facebooktwitter

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση», έχει ξεκινήσει από το 2015 την πρωτοβουλία «Βραδιές Ιστορίας» στις οποίες παρουσιάζονται μέσω ομιλιών – διαλέξεων ιστορικά θέματα, με έμφαση στην παρουσίαση της τοπικής ιστορίας και των μνημείων της περιοχής. Οι ενημερώσεις πραγματοποιούνται από αξιόλογους καλεσμένους, όπως έγκριτους επιστήμονες, ιστορικούς μελετητές και ερευνητές και φυσικά είναι ανοιχτές και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Στο πλαίσιο της έναρξης της πρωτοβουλίας για το 2017 πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2017, μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αφορούσε το «Άγνωστο Οχυρό του Ερυθροποτάμου». Πρόκειται για τον άγνωστο σε πολλούς, οχυρό λόφο «Ζιντάν» (ή Ζωντάν) που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βρυσικά Διδυμοτείχου.

 

Ο ανεξάρτητος ερευνητής κ.Σταμάτης Παλάζης, παρουσίασε μία εξαιρετική εργασία μαζί με φωτογραφικό υλικό για έναν τόπο με εμφανή την ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορική εποχή. Επιχειρηματολόγησε με σημαντικές αποδείξεις για την ύπαρξη οχυρών και οικισμών στην περιοχή που περιλαμβάνει και το θρυλικό λόφο «Ζιντάν», που για άλλους είναι ο «Λόφος των Ζωντανών», καθώς ακόμα στην κορυφή του υπάρχει η πιθαρόσχημη δεξαμενή (πηγάδι), όπου κατά την τουρκοκρατία ριχνόταν μέσα του ζωντανοί οι καταδικασμένοι, για να πεθάνουν στα έγκατα του βράχου.

 

Λαξευμένη σκάλα και υπολείμματα κατοικίας στο οχυρό Ζιντάν

Η περιοχή είναι γνωστή στους θρύλους και τις παραδόσεις των κατοίκων την κοιλάδας του Ερυθροποτάμου και είναι καταγεγραμμένη ως σημαντικός χώρος αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας ακόμα από το 1959-1960 με την έρευνα του πρωτοπόρου καθηγητή Γεώργιου Μπακαλάκη. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει χαρακτηριστεί «αρχαιολογικός χώρος», δεν έχει διαφυλαχθεί από διάφορες καταστροφές και δεν έχει αναδειχθεί μέσω ερευνών και επιστημονικών ανασκαφών.

 

Τέλος, στη «Βραδιά Ιστορίας» παρουσιάστηκαν τρόποι ανάδειξης, προβολής, αλλά και ανάπτυξης της εν λόγω περιοχής. Επίσης συζητήθηκαν οι ενέργειες και οι δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρχές και οι κάτοικοι και όχι μόνο, να αναδειχθεί να προβληθεί και να αποτελέσει πόλο έλξης και ανάπτυξης, το έως τώρα «Άγνωστο Οχυρό του Ερυθροποτάμου».

 

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση», ευχαριστούμε τον κ.Σταμάτη Παλάζη που μοιράστηκε την έρευνά του με τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και φώτισε σκοτεινές πτυχές της ιστορίας και των μνημείων του τόπου μας.

Επίσης ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διδυμοτείχου πάτερ Κύριλλο Κολτσίδη για τη διάθεση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου του ναού, για την πραγματοποίηση της «Βραδιάς Ιστορίας». Τέλος ευχαριστούμε όλους τους φίλους και συντοπίτες μας, που προσήλθαν και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση.

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 

 

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter