ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου ¨Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση¨ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς του εκλιπόντος, τον οποίο θεωρεί πανάξιο διδάσκαλο της Θρακιώτικης ιστορίας. Το βιβλίο του Απόστολου Ευθυμιάδη  ¨Η συμβολή της Θράκης εις τους απελευθερωτικούς αγώνας του Έθνους¨ αποτελεί για όλους όσους ερευνούν την τοπική μας ιστορία μια πολύτιμη πηγή γνώσης και έρευνας.

Ο Σύλλογος μας είχε την τιμή να αναγνώσει απόσπασμα από το υπόψη βιβλίο στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε στις 2 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου, με θέμα : ¨Η Θράκη και οι Θράκες στο 1821 : Μια συνεχής επανάσταση¨ με κεντρικό ομιλητή τον Δρ Θεοφάνη Μαλκίδη. Όπως αναφέραμε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα τηλεόρασης πριν την εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και στο δελτίο τύπου που δημοσιεύσαμε :   “Η εκδήλωση αφιερώθηκε σε δύο σπουδαίους Εβρίτες ιστοριοδίφες, τους κους Απόστολο Ευθυμιάδη και Μόσχο Κούκο, οι οποίοι μας άφησαν ιερή παρακαταθήκη το σπουδαίο συγγραφικό τους έργο, φωτίζοντας τις άγνωστες πτυχές της Θρακικής ιστορίας.

Πηγή για το παρακάτω κείμενο – φωτογραφία : reportal.gr

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών άφησε ένας σπουδαίος Θρακιώτης, ο Απόστολος Ευθυμιάδης, που ασχολήθηκε εντατικά με την ιστοριογραφία της Θράκης, αφήνοντας πίσω του μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη, αν και δεν είχε την επιστημονική ιδιότητα του ιστορικού.

Το σημαντικότερο έργο του αείμνηστου Απόστολου Θρακιώτη είναι ο τόμος με τον τίτλο «Η συμβολή της Θράκης εις τους απελευθερωτικούς αγώνας του Έθνους (από του 1361 μέχρι του 1920)» που περιλαμβάνει πληθώρα πληροφοριών, πολλές από τις οποίες μάλιστα είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν «στα ψιλά» των ιστορικών βιβλίων.

Πέρα από το έργο του όμως, το οποίο είναι πολύ μεγάλης σημασίας, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ζωή του, αφού ο Απόστολος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στα Λάβαρα του σημερινού δήμου Σουφλίου το 1923 και αφού ολοκλήρωσε το δημοτικό, διέκοψε τη φοίτησή του στο σχολείο λόγω του ότι έπρεπε να εργαστεί για να συνδράμει τα πενιχρά οικονομικά της οικογένειας του.

Συνέχισε τις σπουδές του στη μέση εκπαίδευση στην ηλικία των 19 ετών και ενώ εργαζόταν ως εργάτης σε δημόσια έργα οδοποιίας. Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο το 1947 και μετά τη συμμετοχή του στον πόλεμο, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 1950. Ταυτόχρονα συμμετείχε και στον διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, όντας ο πρώτος επιτυχών και ως εκ τούτου διορίστηκε υπάλληλος στο κατάστημα της Τράπεζας στην Αλεξανδρούπολη.

Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιατρική λόγω αδυναμίας παρακολούθησης των μαθημάτων όμως στην πορεία της ζωής του συνέλεξε πληθώρα πανεπιστημιακών τίτλων, που είναι οι εξής:

Πτυχίο Νομικής, Πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Πτυχίο Σχολής Τραπεζικών Σπουδών, Μεταπτυχιακό τίτλο στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών και Μεταπτυχιακό Τίτλο από το London School of Economics and Political Science.

Από την Εθνική Τράπεζα, στην ιεραρχία της οποίας ανέβηκε πολλές βαθμίδες, παραιτήθηκε το 1983. Ήταν σύζυγος της καθηγήτριας Θεολογίας Θεοδώρας Παλαμηδά και πατέρας τριών παιδιών.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved