

Το χωριό Αλεποχώρι Διδυμοτείχου, βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο δυτικό άκρο της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου. Το χωριό θεωρείται πολύ παλιό και οι κάτοικοί του, είναι γηγενείς Έλληνες Θράκες.
Στο Αλεποχώρι, πάνω σε ένα λόφο σε μια στροφή του Ερυθροποτάμου βρίσκεται ο Υστεροβυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος είναι χτισμένος το 1729.
Ο ναός είναι ταπεινός, χωρίς παράθυρα και καμπαναριό, αλλά πλούσιος με σπάνιας ομορφιάς τοιχογραφίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο γυναικωνίτη, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ναού και ο οποίος χωριζόταν με τον κυρίως ναό με καφασωτά, υπάρχουν αναπαραστάσεις των “κριμάτων”, της τιμωρίας δηλαδή των αμαρτωλών στη δεύτερη παρουσία.
Επίσης εντυπωσιάζει μια εξαιρετικά σπάνια αναπαράσταση ζωόμορφο κυνοκέφαλου Αγίου. Πρόκειται για τον Άγιο Χριστόφορο που παρουσιάζεται ως άνθρωπος με κεφάλι σκύλου. Παρόμοια παράσταση του Αγίου εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
Εκτός από τον Υστεροβυζαντινό Ναό Αγίου Αθανασίου, ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και πολλές ταφόπλακες στον χώρο γύρω από το ναό, καθώς και η αναπαράσταση του δέντρου της ζωής στην είσοδο του νεκροταφείου.
Στην γύρω περιοχή υπάρχουν επίσης οι μεταβυζαντινού ναοί του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων και της Αγίας Παρασκευής Παλιουρίου που είναι χτισμένοι στις αρχές του 18ου αιώνα. Όλοι οι ναοί αυτής της εποχής είναι χαμηλοί, ταπεινοί, σκοτεινοί, διακριτικοί και λιτοί, γεγονός που πιθανόν οφειλόταν στην κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Η εξωτερική τους όψη δεν έχει τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει την προσοχή ή την «ενόχληση» των Οθωμανικών αρχών.
Πηγές: http://evros-smolyan.eu/el/node/430 , http://voreasmagazin.blogspot.gr/2012/09/blog-post_1092.html

