Ελλάδα – Ρωσία: Συνάντηση Πολιτισμών και Παραδόσεων στο Διδυμότειχο

Ελλάδα – Ρωσία: Συνάντηση Πολιτισμών και Παραδόσεων στο Διδυμότειχο

Μία μοναδική και ιδιαίτερα φαντασμαγορική και φολκλορική βραδιά απόλαυσαν οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου στο κατάμεστο Δημοτικό Στάδιο το Σάββατο 23 Μαΐου 2015, στη «Συνάντηση Πολιτισμών και Παραδόσεων» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη και της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα (Ρώσικο Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Ελλάδα).

Η διεθνής συνάντηση περιλάμβανε παρουσίαση μουσικής και χορών από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από χορούς της Δυτικής και Βόρειας Θράκης, με συμμετοχή του Μουσικοχορευτικού Καλλιτεχνικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Διδυμοτείχου (3 Τμήματα: Γ’ Παιδικό – Εφηβικό – Ενηλίκων) και του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ».

Τη Ρωσική συμμετοχή κάλυψε το πρόγραμμα του διεθνούς φήμης Κρατικού Συγκροτήματος Μουσικής και Χορού της Δημοκρατίας του ΤΑΤΑΡΙΣΤΑΝ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της πολυμελής αντιπροσωπεία της Ρωσικής διπλωματίας, με επικεφαλής το Γενικό Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδία στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόφ.

Επίσης παρέστη η Δημοτική αρχή της πόλης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας, φορείς, σωματεία, σύλλογοι και πλήθος κόσμου που πλημμύρισε τις κερκίδες του σταδίου. Στην εισαγωγή τονίστηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί αιώνων που συνδέουν Ρώσους και Έλληνες, και ιδιαίτερα τους Θράκες, το βορειότερο κομμάτι του Ελληνισμού και το εγγύτερο στους Ρωσικούς λαούς. Έγινε αναφορά στις δύο παρουσίες των Ρώσων στο Διδυμότειχο (1829 και 1878) μετά από νικηφόρους Ρωσοτουρκικούς πολέμους, οι οποίες έχουν μείνει στη μνήμη των κατοίκων ως «Πρώτη και Δεύτερη Ρωσία».

Τέλος έγινε μνεία στα αρχαιολογικά ευρήματα από το Διδυμότειχο, τα οποία εκτίθενται στο φημισμένο Μουσείο «Ερμιτάζ» της Αγίας Πετρούπολης. Μέλη του Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση» απένειμαν αναμνηστικά δώρα στους υψηλούς προσκεκλημένους. Και συγκεκριμένα στο Γενικό Πρόξενο κ.Αλεξέι Ποπόφ επιδόθηκε επάργυρο αντίγραφο του Κάστρου του Διδυμοτείχου και αντίγραφο του πίνακα «Οι Ρώσοι στο Διδυμότειχο -1829» του ζωγράφου A.Desarnod. Επίσης αναμνηστική πλακέτα επιδόθηκε στον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη.

Ακολούθησε ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, με πάντρεμα μουσικής και χορών από την Ελλάδα και τη Ρωσία, τη Θράκη και το Ταταρστάν. Οι χορευτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κράτησαν αμείωτο τον ενθουσιασμό του κοινού μέχρι τις μεσονύκτιες ώρες που ολοκληρώθηκε η βραδιά με ρίψη πυροτεχνημάτων. Οι Ρώσοι χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα μοναδική και πρωτόγνωρο για την περιοχή. Μάγεψαν με τις θεαματικές κινήσεις ακριβείας, με τις θεσπέσιες φωνές και μουσικές, τις φαντασμαγορικές στολές που ήταν πολλές και διαφορετικές για κάθε χορευτικό κομμάτι. Μας επιφύλαξαν και μία έκπληξη – δώρο στο ελληνικό κοινό όταν στη σκηνή χόρεψαν συρτάκι με αρχαίες Ελληνικές ενδυμασίες, αναπαριστώντας τον Απόλλωνα με τις Μούσες ! Η βραδιά θα μείνει χαραγμένη ευχάριστα στη μνήμη των κατοίκων του Διδυμοτείχου, με την προσμονή να επαναληφθεί σύντομα.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved