ΤΟ 1912, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΦΟΒΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Πρωτοφανείς καταστροφές σε Καλλίπολη, Ραιδεστό, Γανόχωρα, Μυριόφυτο, Αυδήμιο, Περίσταση, Σαμοθράκη, Αίνο, Κούμβαο, Ηρακλείτσα κ.λπ.

*Νεκροί 1115 και πλέον

Το 1912 για τη Θράκη, ήταν χρονιά των μεγάλων σεισμών, κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά. Γιατί κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Θράκης, προς την πλευρά της Προποντίδας, η Σαμοθράκη και η Ίμβρος στα τέλη Ιουλίου. Και μεταφορικά σείστηκε συθέμελα όλη η Θράκη και μαζί της όλη η Χερσόνησος του Αίμου, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όταν άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που άλλαξαν το χάρτη της περιοχής.

Οι σεισμοί όμως του Ιουλίου 1912 άφησαν πίσω τους 1.000 νεκρούς και πλέον, περισσότερους από 3.000 τραυματίες και άστεγους άνω των 50.000 κατοίκων.

Μετρήσεις μεγέθους σεισμών όπως υπάρχουν σήμερα, δεν υπήρχαν τότε. Υπολογίζουν όμως κατά προσέγγιση με βάση τα σημερινά μετρήσιμα δεδομένα, ότι ο σεισμός εκείνος θα πρέπει να είχε μέγεθος 7,3 Ρίχτερ.

Στη θάλασσα της Προποντίδας έχουν εντοπισθεί τρία ρήγματα που κατευθύνονται από τη Δύση προς την Ανατολή. Το βάθος τους υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα. Το επίκεντρο των σεισμών βρίσκεται βασικά στην λεγόμενη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά ορισμένες φορές και σε άλλες περιοχές στην ξηρά……………………………………………………

Διαβάστε περισσότερα στο : ΤΟ 1912, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΦΟΒΕΡΟ ΣΕΙΣΜΟ

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved