ΣΩΖΟΠΟΛΙΤΕΣ: «ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕΝ ΟΠΩΣ ΜΗ ΑΦΕΘΗ Η ΣΩΖΟΠΟΛΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ»- ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΤΟΥ 1919

Facebooktwitter

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Ενίσχυση και από τους Αδριανουπολίτες

Το 1919, όταν στο Παρίσι συνεδρίαζαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να αποφασίσουν για την νέα αρχιτεκτονική της μεταπολεμικής ειρήνης με τα σύνορα και τις νέες προοπτικές, αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες των αλύτρωτων Ελλήνων για ελευθερία.

Από το τέλος του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, όταν με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1912 αποφασίσθηκε η διανομή εδαφών της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ελπίδες των αλύτρωτων που ζούσαν στη Βουλγαρία, φάνηκαν να παίρνουν σάρκα και οστά με την εισαγωγή της έννοιας της γραμμής Αίνου- Μηδείας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Λονδίνου ο σουλτάνος ανάμεσα στα άλλα, παραχωρούσε όλα τα εδάφη δυτικά της γραμμής Αίνου-Μηδείας, με εξαίρεση το έδαφος της Αλβανίας και εξουσιοδοτούσε τις Μεγάλες Δυνάμεις να προχωρήσουν στον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των βαλκανικών κρατών. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της συνθήκης, ήταν ότι δεν προσδιόριζε τα νέα σύνορα των βαλκανικών κρατών με αποτέλεσμα να εμφανιστούν διενέξεις μεταξύ των νικητών. Η αξίωση μάλιστα των Βουλγάρων να καταλάβουν τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία με τη Θεσσαλονίκη και το Μοναστήρι, οδήγησε την Ελλάδα και τη Σερβία να συνάψουν αμυντική συμφωνία εναντίον της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και να ακολουθήσει ο Β’  Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τα όνειρα αυτά κατέρρευσαν την επόμενη χρονιά με την συνθήκη του Βουκουρεστίου, που παραχωρούσε τη Δυτική Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία. Ωστόσο η έννοια της γραμμής Αίνου-Μηδείας διατηρούσε τις ελπίδες των αλύτρωτων των Δυτικών παραλίων του Ευξείνου Πόντου. Η Μήδεια ήταν κοντά τους…………………………………..

Διαβάστε περισσότερα στο : ΣΩΖΟΠΟΛΙΤΕΣ: «ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕΝ ΟΠΩΣ ΜΗ ΑΦΕΘΗ Η ΣΩΖΟΠΟΛΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ»- ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, ΤΟΥ 1919

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter