ΡΩΣΟΙ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (1829)

Facebooktwitter

Το 1829, το Διδυμότειχο και η γύρω περιοχή του κατελήφθησαν από τα Ρωσικά στρατεύματα, μία σύντομη περίοδος που έμελε να μείνει στη μνήμη των κατοίκων ως «Πρώτη Ρωσία» (διότι αργότερα το 1877-78 ακολούθησε και δεύτερη κατάληψη).

Στις πολεμικές επιχειρήσεις του Τσάρου Νικολάου Α΄ ενάντια στις Οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1829-1830 μετείχαν και δύο Γάλλοι, οι οποίοι όντας στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού, έφτασαν στην περιοχή και ασχολήθηκαν με την ιστορία και την καταγραφή εικόνων και μνημείων.

Επρόκειτο για τον C. Sayger, βιβλιοθηκάριο του Τσάρου και το ζωγράφο Auguste Joseph Desarnod. Ο Sayger κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, εκτός από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, επιδόθηκε σε αρχαιολογικές και τοπογραφικές έρευνες. Ενώ ο Desarnod στην απεικόνιση μνημείων, πόλεων και περιοχών ενδιαφέροντος.

Από την αποστολή αυτή προέκυψαν το “Λεύκωμα” και η “Αφήγηση” του ταξιδιού, που εκδόθηκαν το 1832 στο Παρίσι με τον τίτλο «Album de Voyage en Turquie fait par ordre de sa majesté l’ Empereur Nicolas 1er en 1829 et 1830 par C. Sayger & A. Desarnod (Λέυκωμα από το Ταξίδι στην Τουρκία με απόφαση της Αυτού Μεγαλειότητας του Αυτοκράτορα Νικολάου Α’ το 1829 και το 1830 από τον C. Sayger & A.Desarnod).

Είχαν ξεκινήσει στις 12 Αυγούστου 1829 από την Αγία Πετρούπολη και έφτασαν στην Οδησσό, με πλοίο ταξίδεψαν έως τον Πύργο (Burgas) για να καταλήξουν από τη χερσαία οδό στην Αδριανούπολη. Συνέχισαν προς το Διδυμότειχο, όπου τους απασχόλησαν το φρούριο, οι αρχαιότητες, οι κάτοικοι, το εμπόριο, τα προϊόντα, οι βιοτεχνίες μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων, τα καπνά, τα κεραμικά, κ.ά. Η πορεία τους συνεχίστηκε στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη, για να επιστρέψουν τελικά στην Αγία Πετρούπολη.

Πέραν όμως από τις απεικονίσεις των μνημείων, συγκέντρωσαν και μετέφεραν στη Ρωσία και αριθμό αρχαιοτήτων της περιοχής, ορισμένα από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Ερμιτάζ (Hermitage) της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: «Διδυμότειχο , μια άγνωστη πρωτεύουσα»-Αθανάσιος Γουρίδης (2006)

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter