Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΧΙΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΚΙ – CHARLES XII OF SWEDEN AND CHESS

Κείμενο Γιώργος Δελλούδης

7 Σεπ 2017 σε ελεύθερη μετάφραση από : http://robert.aschenbrenner.it/koenig-karl-xii-probleme-von-sam-loyd/

Από τα σκακιστικά προβλήματα που ακολουθούν τα τρία πρώτα είναι του Samuel Loyd και δημοσιεύθηκαν το 1859 στο Chess Monthly Magazin. Το τέταρτο πρόβλημα είναι του Friedrich Amelung και πρωτοεμφανίστηκε το 1900 στα «βαλτικά σκακιστικά φύλλα».

Τα προβλήματα του Loyd συνοδεύτηκαν και από μια φανταστική ιστορία που εμπλέκει τον μεγάλο βασιλιά της της Σουηδίας Κάρολο των δωδέκατο να παίζει σκάκι με τον υπουργό του Grothusen κατά τη διάρκεια μιας απίστευτης μάχης εναντίον των τούρκων στο Bender (βλέπε σημερινή Μολδαβία) τέλος Ιανουαρίου του έτους 1713. Απίστευτης γιατί ο Κάρολος εγκαταλελειμμένος από τους συμμάχους του και με μόλις 1000 σουηδούς στρατιώτες αντιμετώπισε πάνω από 10.000 γενίτσαρους. Αφού η άνιση μάχη χάθηκε και οι σουηδοί παραδόθηκαν, ο μεγάλος Βασιλιάς με 50 πιστούς στρατιώτες του αντιστάθηκε για 8 ώρες ακόμα για να πιαστεί στο τέλος αιχμάλωτος τραυματισμένος και αιμόφυρτος. Στη συνέχεια οι Οθωμανοί τον περιόρισαν/φιλοξένησαν στο Διδυμότειχο για έντεκα μήνες (βλέπε https://kastropolites.com/ΚΑΡΟΛΟΣ ΧΙΙ ΕΝΑ ΣΟΥΗΔΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ).

«Δικιά μου προσθήκη: ….Κάπου θαμμένη ανάμεσα στα ιστορικά χώματα, στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, θα βρεθεί η μαρμάρινη σκακιέρα πάνω στην οποία ο Κάρολος έπαιζε το αγαπημένο του παιχνίδι, κατά τη διάρκεια της υπό επιτήρηση διαμονής του εκεί.»

Και επιστρέφω στην φανταστική ιστορία του Loyd που θα μπορούσε, σύμφωνα με όσα λέγονται για το χαρακτήρα του Βασιλιά, να είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ενώ λοιπόν μαινόταν ο πόλεμος και οι πολιορκημένοι Σουηδοί ήταν απελπισμένοι, ο Βασιλιάς τους παίζοντας σκάκι με τον υπουργό του βρίσκεται στην παρακάτω θέση έχοντας τα λευκά και την κίνηση. Με φωνή γεμάτη ικανοποίηση ο Κάρολος ανακοινώνει στον υπουργό του ΜΑΤ σε τρεις κινήσεις.

Sam Loyd 1859, #3

Ο Grothusen σκέφτεται και ενώ ακόμα δεν βλέπει το ΜΑΤ σε 3 κινήσεις, ξαφνικά μια τουρκική σφαίρα διαπερνά το παράθυρο και διαλύει τον λευκό Ίππο στο ε1. Ο Υπουργός πετάγεται τρομοκρατημένος θέλοντας να τα παρατήσει και να κρυφτεί, αλλά ο Βασιλιάς τον διατάζει να σταθεί εκεί που είναι και να ηρεμήσει…και συνεχίζει λέγοντας του «Τώρα Grothusen όπως φαίνεται δεν μου χρειάζεται ο Ίππος… και κατά συνέπεια θα αναγκασθώ να κάνω ΜΑΤ σε τέσσερις κινήσεις.

Ενώ ο έντρομος ακόμα υπουργός επεξεργάζεται τη νέα θέση και προσπαθεί να δεί το ΜΑΤ ξαφνικά μια δεύτερη τουρκική σφαίρα διαπερνά το παράθυρο και καταστρέφει το πιόνι στο θ2.

Οι «φίλοι» μας οι Οθωμανοί σας συμπαθούν ιδιαίτερα αγαπητέ Grothusen λέει ο Βασιλιάς ατάραχος…αλλά ακόμα κι αυτό δεν σας σώζει μιας και το Πιόνι που έχασα στο θ2 επίσης δεν μου χρειάζεται …αφού μπορώ να σας κάνω ΜΑΤ σε πέντε κινήσεις.

Βασιλιά μου ανταπαντά, ο Grothusen, το ξέρω πως δεν μπορώ να σας αντιμετωπίσω στο σκάκι, ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω, ότι μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή στάθηκα άτυχος, γιατί οι σφαίρες των τούρκων κατέστρεψαν τον Ίππο και το πιόνι σας αλλά όχι τον Πύργο στο η7. Και ο Βασιλιάς απαντά : Ακόμα κι αυτό δεν θάταν τόσο άσχημο για μένα, αφού αν είχα τον Ίππο και το Πιόνι αντί για τον Πύργο θα σας έκανα ΜΑΤ σε έξι κινήσεις.

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved