Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΥΝΟΡΟ !!!

Facebooktwitter

Κείμενο Μαρία Βιγλιράκη*

Η πολυμεσική εφαρμογή εικονικής ξενάγησης (multimedia virtual tour) που αναπτύχθηκε για υπολογιστές, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί και σε VR, αποτελεί ένα ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων, για μία άγνωστη βιβλιογραφικά περιοχή, που ερημώνει. Μαζί, οι όποιες πληροφορίες χάνονται από το θρόισμα του ανελέητου χρόνου!

Ψηφιδωτό δάπεδο : Ο θεός Έβρος στην αρχαία Πλωτινόπολη.

Η πολυμεσική εικονική ξενάγηση (διαδραστικό ντοκιμαντέρ) μεταφέρει τον χρήστη στην Κοιλάδα του Ορφέα, δίπλα στο Ποτάμι Σύνορο, τον Έβρο, όπου δύο χωριά, Μάνδρα και Πρωτοκκλήσι, τον καλούν να τα εξερευνήσει και να μάθει την άγνωστη ιστορία τους. Δύο τύμβοι με ένα αινιγματικό θρύλο, ερείπια ναού που ίσως ήταν νεκρομαντείο, ρωμαϊκό μονοπάτι και το Στενό, το στρατηγικό σημείο στο ποτάμι, συνθέτουν την ψηφιδωτή εικόνα της άγνωστης ενδοχώρας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία. Μεγαλιθικά μνημεία, βραχογραφίες, γεφύρια, σπήλαια και χαράδρες, μοναστήρια, “βουβές πέτρες” σε προ(σ)καλούν να τις κάνεις να λαλήσουν, να αποκαλύψουν το λαμπρό παρελθόν!

Μέσα από ένα πρωτότυπο σενάριο και ευρηματικούς διαλόγους με δεκάδες τρισδιάστατους φανταστικούς ήρωες εποχής, ο χρήστης θα ακολουθήσει τη νεαρή αρχαιολόγο από τη Ρουμανία αλλά με καταγωγή από την περιοχή, σε ένα απροσδόκητο ταξίδι στα βάθη της ψυχής. Αναζητώντας την προέλευση ενός μοναδικού νομίσματος, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, το παρόν θα βρίσκεται σε μία διαρκή συνομιλία με το παρελθόν, ώστε να ξεδιπλωθεί το υφαντό της Ιστορίας που έχουν υφάνει χιλιάδες “μεταξοσκώληκες”, που θρέφει η θρακική γη, αλλά και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής που καταθέτουν τις μαρτυρίες τους!

Η εφαρμογή βασίζεται εξίσου σε δύο πυλώνες τόσο τον μυθοπλαστικό, που πλάστηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο και αποτελεί ουσιαστικά το θησαυροφυλάκιο της φυλετικής του μνήμης, όσο και τον οντολογικό, με εκατοντάδες φωτογραφίες, δεκάδες συνεντεύξεις, βιβλιογραφικές αναφορές, ετυμολογίες ονομάτων και τοπωνυμίων, χάρτες και σχεδιαγράμματα. Στόχος, μέσα από μία διασκεδαστική περιπλάνηση, ο χρήστης να αφομοιώσει όσες πληροφορίες επιθυμεί, να προβληματιστεί, να ερευνήσει, να γνωρίσει την ιστορία που κρύβεται, ώστε η περιοχή να αποκτήσει στίγμα στον χάρτη. Το link για την εισαγωγή της εφαρμογής, που προϊδεάζει τον χρήστη:

*Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Πολιτισμική Πληροφορική & Επικοινωνία (Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων), απόφοιτος του τμ. Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Ρουμανική κατεύθυνση), με εκπόνηση πρωτογενούς έρευνας στον κεντρικό Έβρο. Χρόνια δημοσιογράφος σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και διοργανωτής μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων.

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter