ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Την Κυριακή 2 Φεβ 2020 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Πλωτίνη» η κοπή της Βασιλόπιτας του Ιστορικού και πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση». Η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας συνδυάστηκε και με την ομιλία του Λαογράφου και Χοροδιδασκάλου κου Δημητρίου Βραχιόλογλου με θέμα : «ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ (ΘΥΣΙΑ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ) Η αισιόδοξη άποψη της συνέχισης του Εθίμου ως έκφραση της έντονης θρησκευτικότητας των κατοίκων του».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φίλες και φίλοι του Συλλόγου όπου μεταξύ αυτών ήταν ο βουλευτής Ν. Έβρου κος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Σχης κος Καζάκης Στέργιος ως εκπρόσωπος του Στργου Δκτη της XVI M/Κ ΜΠ και ο Επιτελάρχης της XVI M/Κ ΜΠ Σχης Πετρούλιας Δημήτριος. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μέλη από προεδρία άλλων συλλόγων της πόλης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με έναν απολογισμό των δράσεων του Συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκαν το 2019, κατόπιν οι εκπρόσωποι ιερείς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου πατήρ Κύριλλος και πατήρ Νικόλαος, ευλόγησαν την βασιλόπιτα και μας ευχήθηκαν καλή και αποδοτική χρονιά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο βουλευτής του νομού μας κος Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Δήμαρχος της πόλης κος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο του Συλλόγου μας τονίζοντας την σημαντική μας προσφορά στην ανάδειξη και προβολή των μνημείων και της ιστορίας του τόπου μας, καθώς και στην συμβολή μας στην αύξηση της επισκεψιμότητας στο Διδυμότειχο.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο ομιλητής μας κος Δημήτριος Βραχιόλογλου, ο οποίος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και με βάση την πολυετή του έρευνα, αναφέρθηκε στα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν την εορτή του αγίου Αθανασίου στο Διδυμότειχο από το χθες μέχρι το σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους τους φίλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μας και μας τίμησαν με την παρουσία τους, επίσης ιδιαιτέρως ευχαριστούμε πολύ τον συντοπίτη μας κο Δημήτρη Βραχιόλογλου που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκλησή μας και άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών για το 2020 με μία διάλεξη λαογραφικού χαρακτήρα που αφορά τον Άγιο Αθανάσιο πολιούχο του Διδυμοτείχου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved