Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, ΤΟ 1878

Facebooktwitter

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Γνωστή ως “Δεύτερη Ρωσία”

*Άγνωστη επιστολή των ιερέων

*Καταστροφές χωριών από τους Τούρκους

Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1878 είναι γνωστό και γενικώς αποδεκτό, ότι έθαψε όλες τις ελπίδες, που μπορούσαν να έχουν οι υπόδουλοι Έλληνες για την απελευθέρωση από τους Ρώσους. Αντίθετα μάλιστα, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Θράκη, η κατάσταση εκτραχύνθηκε γιατί άρχισαν να στηρίζουν απροκάλυπτα τη βουλγαρική κυριαρχία με κάθε μέσον θεμιτό και αθέμιτο.

Η ρωσική κατοχή, γνωστή στους παλαιούς ως “Δεύτερη Ρωσία” γιατί υπήρξε ρωσική κατοχή και το 1829, είχε τις συνέπειές της και στο Διδυμότειχο, όπου οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να αποσπάσουν χωρίς της περιοχής και να τα εντάξουν στην δική τους σχισματική εκκλησία.

Το Διδυμότειχο κατελήφθη από τους Ρώσους τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου 1878 και φαίνεται πώς αποτέλεσε έδρα σημαντική στρατιωτικής δύναμης. Οι Ρώσοι μπήκαν στο Διδυμότειχο ημέρα Πέμπτη, στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης “Βυζαντίς” (27 Ιανουαρίου 1878) ένα απόσπασμα Ρώσων εκστράτευσε στη συνέχεια εναντίον του Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) όπου κατέσχεσε 140 σιδηροδρομικά βαγόνια και τρεις ατμάμαξες. Κατά τον “Νεολόγο” φαίνεται πώς η κάθοδος των ρωσικών στρατευμάτων γίνονταν παράλληλα προς το Διδυμότειχο και το Λουλέ Μπουργκάς και προ της υπογραφής της προκαταρκτικής συμφωνίας ανακωχής…..

Διαβάστε περισσότερα στο : Η ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ, ΤΟ 1878

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter