Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ – ΜΑΙΟΣ 1949

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Βομβαρδιζόμενοι οι άμαχοι. έπιναν τα ούρα τους

*Πετούσαν λεμόνια τα αεροπλάνα, για τους λιπόθυμους

Το διάστημα από 15 έως 20 Μαΐου 1949, υπήρξε κρίσιμο και για το αντάρτικο κίνημα αλλά και για τις κυβερνητικές δυνάμεις. Μιλάμε για την πενθήμερη μάχη των Μεταξάδων. Ήταν η μεγαλύτερη και τελευταία μεγάλη και αιματηρή μάχη στον νομό Έβρου.

Οι Μεταξάδες ένα σημαντικό κεφαλοχώρι εγγύς των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, είχε υποστεί πολλές επιθέσεις των ανταρτών, όπως είδαμε σε προηγούμενες αφηγήσεις, από τότε που άρχισε ο εμφύλιος. Το Μάιο του 1949, είχε οχυρωθεί καλύτερα, αφού τότε έδρευε εκεί ένας Λόχος Ανιχνευτών του 81ου Ελαφρού Συντάγματος Πεζικού και είχαν γίνει οχυρωματικά έργα. Επελέγη ως στόχος για λόγους αντιπερισπασμού, επειδή ο στρατός είχε επιτύχει σημαντικές νίκες σε άλλα σημεία της χώρας, εγκλωβίζοντας σταδιακά τους αντάρτες προς τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Πριν φτάσουμε όμως στη Μάχη των Μεταξάδων πρέπει να δούμε τι συνέβαινε στις τάξεις των αναρτών. Ο Αλεξανδρουπολίτης καπετάν Κρίτωνας (Βαγγέλης Κασάπης) είχε ανακληθεί στο Γενικό Στρατηγείο στο Γράμμο, αφού είχε αρχίσει να πέφτει στη δυσμένεια της ζαχαριαδικής ομάδας του ΚΚΕ. Από εκεί εστάλη στο Μπούλκες και στο Βουκουρέστι και επανήλθε ξανά στον Έβρο με δική του επιμονή, αφού προηγουμένως Ζαχαριάδης, Παρτσαλίδης και Γούσιας του συνέστησαν (σελ.345) προσδιορίζοντας τα νέα καθήκοντά του: «Η επιτυχία σας δεν θα κριθεί από τις μάχες που θα κερδίσετε αλλά από τον αριθμό των καινούργιων ανταρτών που θα επιστρατεύσετε».

Ήταν φανερό, ότι οι δυνάμεις των ανταρτών όλο και λιγόστευαν… Στα τέλη Μαρτίου 1949 ο Κρίτωνας, μαζί με τον Λάμπρο (Νίκο Κανακαρίδη) επέστρεψαν στη Θράκη, μέσω Σόφιας, όπου διαπίστωσαν ότι πλέον οι αντάρτες δεν είχαν εφεδρείες, δεν είχαν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιπάλων τους και είχαν δύσκολη και ανεπαρκή τροφοδοσία. Τραγωδία………

Για τη συνέχεια του κειμένου διαβάστε εδώ : Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΑΔΩΝ – ΜΑΙΟΣ 1949

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved