ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΤΟΥ 1930 !!!

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Διδυμοτείχου «Ελευθέρια 2024», εκδήλωση από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση» με θέμα : «Ας ζήσουμε στο Διδυμότειχο του 1930».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και περιελάμβανε μία έκθεση – παρουσίαση της εφημερίδας «Θράκη» που εκδιδόταν στο Διδυμότειχο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, από τον Διδυμοτειχίτη Γρηγόρη Μήτκα, παράλληλα παρουσιάστηκε και μία έκθεση με τα πρωτότυπα φύλλα της εφημερίδας «Θράκη», καθώς και με παλιές και νεότερες φωτογραφίες του Διδυμοτείχου, οι οποίες αποτελούν μέρος της έκθεσης που επιμελήθηκε η κ. Ευαγγελία Κοσμαδάκη και χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Διεύθυνση Δημόσια Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας με θέμα : «Ένα ταξίδι στο χρόνο – Ελαφοχώρι 1922-2022». Στην έκθεση αυτή συμμετείχε και ο Σύλλογος μας με φωτογραφίες από το παλιό Διδυμότειχο.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ευχαριστήσαμε την κ. Κωνσταντίνα Μήτκα που μας απέστειλε το πρωτότυπο αρχείο της εφημερίδας, το οποίο αφορά τα έτη 1930, 1931 & 1932. Η κ. Μήτκα είναι κόρη του αειμνήστου Αλέξανδρου Μήτκα, γιου του εκδότη και αειμνήστου Γρηγόρη Μήτκα, ο οποίος διέσωσε για χρόνια τα πρωτότυπα φύλλα της εφημερίδας, τα οποία σήμερα έχουμε στα χέρια μας. Τα φύλλα αυτά έχουμε σκοπό να τα διασώσουμε σε ψηφιακή μορφή, έτσι ώστε να καταστούν προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή – ερευνητή.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Ευάγγελο Σοβαρά  ένα κείμενο του Στρατή Τσιρταβή, το οποίο αφορούσε τις εφημερίδες που εκδιδόταν στο Διδυμότειχο κατά την εποχή του μεσοπολέμου, καθώς και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη εκείνη την εποχή. Κατόπιν έγινε από τον Οργανωτικό Γραμματέα του Συλλόγου Ιωάννη Σαρσάκη μία συνοπτική αναφορά για τα γεγονότα που παρατίθενται στην εφημερίδα και αφορούν πτυχές της καθημερινότητας του Διδυμοτείχου, τις πολιτικές καταστάσεις της εποχής σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, τις δραστηριότητες των συλλόγων της πόλης κ.α.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι αναγνώστες μας και μέλη του Συλλόγου : Γιώργος Σιβρής, Χρήστος Μοκαΐτης και Δέσποινα Χατζηιωαννίδου, οι οποίοι ανέγνωσαν επιλεγμένα άρθρα από την εφημερίδα, έτσι ώστε να κατανοήσει το κοινό μας όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Διδυμότειχο του 1930. Κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων γινόταν ένας μικρός σχολιασμός από τους συντονιστές και υπήρχε παράθεση των άρθρων και σχετικών φωτογραφιών μέσω συστήματος προβολής.

Τα άρθρα που αναγνώστηκαν είχαν την εξής θεματολογία : Αρχικά αναφερθήκαμε σε ένα άρθρο της εφημερίδας, το οποίο καθόριζε την πολιτική και τους σκοπούς της. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν άρθρα που αφορούσαν τα προβλήματα του Δήμου, τις σχολικές εορτές και μαθητικές εκδηλώσεις, την πολιτιστική κίνηση στην πόλη με θεατρικούς θιάσους, χοροεσπερίδες και χορωδίες, την εκλογή της Μις Διδυμότειχο, καθώς και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις των συλλόγων της πόλης, όπως και της Ισραηλιτικής κοινότητας. Επίσης αναγνώστηκαν άρθρα που αφορούσαν : αστυνομικές υποθέσεις, θέματα της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, καταστροφές στην πόλη από πυρκαγιά καθώς και καταστροφές της παραγωγής, τη διαβίωση και το στεγαστικό πρόβλημα των προσφύγων, τους εορτασμούς των θρησκευτικών εορτών και εθνικών επετείων, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην Εμποροπανήγυρη του Σεπτεμβρίου, τις αθλητικές δραστηριότητες και την δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Διδυμοτείχου, καθώς και άλλα επίκαιρα, κοινωνικά και οικονομικά θέματα της εποχής.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Διδυμοτείχου για την παραχώρηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Θεωρούμε πως ως ένα βαθμό κατορθώσαμε να τους ταξιδέψουμε και να ζήσουμε στο Διδυμότειχο του 1930.

Επιπροσθέτως ενημερώνουμε, ότι η έκθεση παλαιών φωτογραφιών του Διδυμοτείχου θα παραμείνει στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε κατά τις ώρες λειτουργίας να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να την επισκεφθούν.

Περισσότερες φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο :

ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΤΟΥ 1930 !!!

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved