ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Facebooktwitter

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, όλος ο Έβρος ασπάστηκε την πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και για Πέμπτη συνεχή χρονιά «ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ», έγινε μία φωνή και τίμησε τα Θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού έχει οριστεί η 6η Απριλίου. Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (Διδυμότειχο – Ιούνιος 2006) και με πρόσφατη σύσταση προς τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (Π.Ο.Θ.Σ.) κατά τις εργασίες του ετήσιου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Π.Ο.Θ.Σ. (Χρυσούπολη Καβάλας – 25 Νοεμβρίου 2007).

Για την διευκόλυνση των θεσμικών αρχών, των συλλόγων, αλλά και του κόσμου, ώστε να μπορέσουν να παραστούν στις εκδηλώσεις, επιλέχθηκε να μεταφερθούν την Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

Στο Διδυμότειχο οι Θεσμικές Αρχές και οι Σύλλογοι της πόλης έδωσαν βροντερό παρόν, αρχικά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και εκφωνήθηκε ένας πύρινος λόγος για την σημαντικότητα του γεγονότος, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Δ.Ο.Σ. Πρωτοπρ. πατ. Κωνσταντίνο Σουργουτσίδη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, όλος ο κόσμος κατευθύνθηκε στο ηρώο της πόλης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων. Μετά την κατάθεση, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο έψαλε όλος ο κόσμος.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι : ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστος Τερτσούδης, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των παρακάτω Συλλόγων :

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ¨

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ¨

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ¨

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ¨

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ¨ΡΩΜΑΝΙΑ¨

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΑΑΚΙΟΥ

Όλοι εμείς οι Θρακιώτες ως απόγονοι των Θυμάτων της Γενοκτονίας, ευχόμαστε να μην υποστούν ποτέ ξανά γενοκτονικές συμπεριφορές οι συνάνθρωποι μας σε κανένα σημείο του πλανήτη. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν μισαλλοδοξίες και εχθρότητες, αλλά να καλλιεργήσουν την ιστορική μνήμη απ΄ όπου θα προκύψει το ιερό καθήκον της ανάδειξης και τιμής των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Γι’ αυτό ζητούμε από την Ελληνική Δημοκρατία και τους αρμόδιους Θεσμούς της:

Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού», της γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στην ενιαία Θράκη, κατά αντιστοιχία της 19ηςΜαΐου για τους Έλληνες του Πόντου και της 14ης Σεπτεμβρίου για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, υιοθετώντας τα σχετικά νομικά κείμενα και προεδρικά διατάγματα.

Η παραπάνω πράξη κινείται προς την αποκατάσταση του τεράστιου ιστορικού, διπλωματικού και κυρίως ηθικού κενού, που υπάρχει από την Ελληνική Δημοκρατία σε ότι αφορά το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Συγχαίρουμε την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να ήμαστε συμπαραστάτες στον ιερό αγώνα που αφορά την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Θράκης.

Διδυμότειχο, 7 Απριλίου 2019

Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες Γνώση και Δράση»

Βίντεο από την ιστοσελίδα http://didymoteicho.net

Φωτογραφίες από την Εκδήλωση

 

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter