ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΘΡΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΓΝΟΗΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Διέπρεψε στα σχολεία της Αιγύπτου

Τον στήριζε ο Γεώργιος Αβέρωφ

Πέθανε πάμπτωχος στο Κάιρο

Πολλές φορές στη Θράκη, είτε από αμέλεια, είτε από αφέλεια, είτε από άλλους ποικίλους λόγους, αφήσαμε να μείνουν στην αφάνεια σημαντικά ιστορικά γεγονότα ή να αγνοηθούν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες κάθε είδους, αντί να προβάλλονται και να τιμώνται.

Μια τέτοια περίπτωση εμβληματικού Θρακός εκπαιδευτικού, που διέπρεψε στα περίφημα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, προστατευόμενος μάλιστα του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ήταν ο Παλαιολόγος Γεωργίου.

Γεννήθηκε στη Μαρώνεια στις 24 Οκτωβρίου 1857. Η οικογένειά του μετανάστευσε το 1866 στην Αίγυπτο, εγκαταστάθηκε στο Κάιρο και ο μικρός Παλαιολόγος μαθήτευσε στην Αμπέτειο Σχoλή του Καΐρου.

Την εποχή εκείνη, προς τα τέλη του 19ου αιώνα στην Αίγυπτο κυριαρχούσε ο Γεώργιος Αβέρωφ (Γεώργιος Αυγέρου Αποστολάκας) ο οποίος καθιέρωσε το βαπτιστικό όνομα του πατέρα Αυγέρου ως επίθετο. Επειδή όμως ο Αυγέρος είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Ρωσία, το όνομά του είχε παραφθαρεί σε Αβέρωφ, ονομασία, που επικράτησε τελικά στα επόμενα χρόνια. Ο Γεώργιος Αβέρωφ αναδείχθηκε στην Αίγυπτο σε δεινό επιχειρηματία και διαθέτοντας τόλμη και όραμα, εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο έμπορο της χώρας και σε σημαντική προσωπικότητα των Ελλήνων της Αιγύπτου. Παράλληλα ασχολήθηκε με τραπεζικές εργασίες, την αγορά και εκμίσθωση πολλών κτημάτων ενώ με τα ποταμόπλοιά του στον Νείλο, κυριάρχησε στις μεταφορές στο εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της Αιγύπτου. Από αυτές τις δραστηριότητες απόκτησε μία τεράστια περιουσία την οποία διέθεσε για εθνικούς και κοινωφελείς σκοπούς, στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο ….

Διαβάστε περισσότερα στο : ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΘΡΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΑΓΝΟΗΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ

Copyright © 2016 https://kastropolites.com/. All Rights Reserved