Κείμενο Ευάγγελος Σοβαράς (Καστροπολίτης)
Σπάνια φωτογραφία από τα τέλη του 19ου αιώνα που φυλάσσεται στα αρχεία της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.
Στη φωτογραφία αναφέρεται ότι παρουσιάζει την “Γέφυρα του Έβρου ποταμού στο Κουλελί Μπουργκάζ”, η οποία ήταν η τουρκική ονομασία του χωριού Πύθιο Διδυμοτείχου.
Πιθανόν όμως, η εικονιζόμενη γέφυρα δεν είναι η Σιδηροδρομική Γέφυρα επί του Έβρου που αποτελούσε τμήμα του ιστορικού Orient Express (λειτούργησε στην περιοχή από το 1880) και σήμερα ενώνει σιδηροδρομικά την Ελλάδα με την Τουρκία στο ύψος του Πυθίου.
Μάλλον πρόκειται για την Οδική Γέφυρα επί του Έβρου που είχε κατασκευαστεί την ίδια εποχή (τέλη 19ου αιώνα) λίγα χιλιόμετρα Νοτιότερα της Σιδηροδρομικής, στο ύψος του σημερινού χωριού Πετράδες.
Αν λάβουμε υπόψη ότι η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελούσε μέρος του ενιαίου έργου της γεφύρωσης του Έβρου στην περιοχή του Πυθίου, το οποίο διατηρούσε και τον μοναδικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της περιοχής, είναι κατανοητό πως και οι δύο γέφυρες (Σιδηροδρομική και Οδική) έλαβαν την ονομασία του ως “οι Γέφυρες του Πυθίου” (τότε Κουλελί Μπουργκάζ).
Η υπόψη Οδική Γέφυρα κατεστράφη το 1941 με ανατίναξη του καταστρώματός της από τους Γερμανούς Ναζί μετά την κατάληψη της περιοχής του Έβρου (Απρίλιος 1941) με σκοπό να αποτραπεί το ενδεχόμενο διαφυγής προς την Τουρκία και Μέση Ανατολή, τόσο των στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και του τοπικού πληθυσμού. Επίσης να μην υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των Ελληνικών δυνάμεων με άλλες δυνάμεις που θα επιχειρούσαν να εισέλθουν εξ Ανατολών.
Στη θέση της Οδικής Γέφυρας Πυθίου (ή Πετράδων) σήμερα παραμένουν εντός του ποταμού Έβρου τα λίθινα μεσόβαθρα, ενώ πάνω τους κρέμονται κατεστραμμένα μεταλλικά μέρη του καταστρώματος.
*Αναμένουμε και άλλες απόψεις!