ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΙΖΥΗΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ

Facebooktwitter

*Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχτισε περίλαμπρο σχολείο στο Μεσολόγγι.

*Σαμμάκοβο, Βιζύη, Μήδεια,περίμεναν βοήθεια για σχολεία

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο πόθος των αλύτρωτων Ελλήνων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα για ποιοτική Παιδεία των παιδιών τους ήταν διαρκής και άσβεστος, αλλά χαρακτηριστική ήταν και η προθυμία των φιλογενών Ελλήνων να συνδράμουν ώστε να υπάρξουν καλά σχολεία  και άξιοι δάσκαλοι σε όλα τα μικρά χωριά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου κυρίως.

Ένα τέτοιο  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αδελφοί Ξενοκράτες από το Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης. Αλλά και η επίκληση των κατοίκων της επαρχίας της Βιζύης προς τον Γεώργιο Βιζυηνό, να τους βοηθήσει εξασφαλίζοντας χρήματα από το κληροδότημα των αδελφών Ξενοκράτη, από το οποίο φαίνεται ότι εξυπηρετήθηκε ο Χαρίλαος Τρικούπης, που εξασφάλισε για την εκλογική του περιφέρεια το Μεσολόγγι, ενός περικαλλούς εκπαιδευτηρίου, που σώζεται ως σήμερα.

Ο Κωνσταντίνος Ξενοκράτης και οι αδελφοί του Αθανάσιος και Θεόδωρος, που κληροδότησαν την περιουσία τους, είναι σπάνιες ευγενείς μορφές της Θράκης, που διακρίθηκαν για το απέραντο φιλανθρωπικό έργο τους και τον παραδειγματικό πατριωτισμό τους.

Γεννήθηκαν στο Σαμμάκοβο της περιφέρειας των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης. Ο Κωνσταντίνος ειδικά γεννήθηκε το 1803. Από την παιδική τους ηλικία εγκαταστάθηκαν τα αδέλφια Πασχάλης, Θεόδωρος, Κωνσταντίνος και Αθανάσιος στο Βουκουρέστι. Εκεί στα κατοπινά χρόνια ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη γεωργία και απέκτησαν μεγάλη περιουσία…….

Διαβάστε στο : ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΙΖΥΗΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ

Facebooktwitter
Facebooktwitter

Copyright © 2016 http://kastropolites.com/. All Rights Reserved

Facebooktwitter